Τι λέει ο ενδοκρινολόγος και ειδικός σε θέματα αθλητισμού του UCL
Η κατανάλωση σοκολάτας είναι μία απόλαυση, αλλά αν δεν υπάρχει μέτρο τότε μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό. Πολλές φορές μας έρχεται η λαχτάρα για σοκολάτα, όταν είμαστε αγωμένοι και υπάρχει εξήγηση.
«Η λαχτάρα για σοκολάτα είναι μια απάντηση σε μια αγχωτική κατάσταση ως ανάγκη για ενέργεια», λέει ο δόκτωρ Nicky Keay, ενδοκρινολόγος και ειδικός σε θέματα αθλητισμού και χορού, ενώ παράλληλα είναι επίτιμος κλινικός λέκτορας ιατρικής στο University College London και συνεχίζει ως εξής στην Mailonline:
«Το άγχος αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά μας αποθέματα, οπότε αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας».
Ωστόσο, η απλή κατανάλωση λιχουδιών, όπως η σοκολάτα, μπορεί επίσης να ανεβάσει το σάκχαρο στα ύψη και δύναται να ξεκινήσει ένα τρενάκι... τρόμου σαν του λούνα παρκ μεταξύ του στρες και της επιθυμίας για σοκολάτα.
«Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, ενεργοποιείται η αντίδραση του σώματος στο στρες για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία σας ως απαραίτητο καύσιμο μυών και εγκεφάλου», λέει η διατροφολόγος δόκτωρ Sarah Brewer.
«Αυτή η αντίδραση στο στρες προκαλεί πείνα, οπότε θα φάτε για να συμπληρώσετε τα επίπεδα καυσίμων σας και μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγούρες, ειδικά για γλυκά, αλλά και για τρόφιμα με υδατάνθρακες για να αυξήσετε γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στη συνέχεια ενεργοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων γλυκόζης χαμηλότερα από το συνηθισμένο και πάλι, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».