Στο επίκεντρο νέας δικαστικής διαμάχης βρίσκεται η βραχονησίδα Πάτροκλος με στόχο να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Γιατράκου , ιδιοκτήτρια της βραχονισίδας που είναι γνωστή ως Γαϊδουρονήσι και βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο , προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Την τριτη κατά σειρά προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνυπογράφει και η νεοϊδρυθείσα εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» και ζητά να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που μπλοκάρει την πώληση του νησιού στην συγκεκριμένη εταιρία.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες της υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης το οποίο, όμως, απορρίφθηκε.
Με την επίμαχη υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.
Τι λέει η οικογένεια Γιατράκου
Για «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» της περιουσίας της και μάλιστα χωρίς αποζημίωση , κάνει λόγο η οικογένεια Γιατράκου αναφερόμενη στην πλήρη αδράνεια και δήμευση της βραχονισίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.
Μάλιστα, στην προσφυγή της υποστηρίζει ότι παραβιάζονται τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαιώματα στην περιουσία.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου καθώς στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.
Με την προσφυγή τους αξιώνουν αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά. Η αποζημίωση , όπως λένε, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με του ιδιοκτήτες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.