Δεκάδες μέλη της διαβόητης ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Καρολίνας, υπό τις αποδοκιμασίες άλλων διαδηλωτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των αρχών να κατεβάσουν από το κτίριο την αμφιλεγόμενη σημαία της Συνομοσπονδίας, δηλαδή των Νότιων Πολιτειών κατά τον εμφύλιο των ΗΠΑ.
Τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, της οργάνωσης που πρεσβεύει την ανωτερότητα της λευκής φυλής, συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του κοινοβουλίου κρατώντας στα χέρια τους σημαίες της Συνομοσπονδίας, ενώ ορισμένοι κρατούσαν ακόμη και σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The State, δεν εκφωνήθηκαν ομιλίες όμως οι συγκεντρωμένοι φώναζαν προσβλητικά συνθήματα εναντίον μιας άλλης ομάδας διαδηλωτών και εκτόξευσαν εναντίον τους μπουκάλια με νερό. Μετά τη λήξη της διαδήλωσης και ενώ τα μέλη της ΚΚΚ κατευθύνονταν σε ένα πάρκινγκ, οι αντιδιαδηλωτές τους ακολούθησαν και ξέσπασαν μικροσυγκρούσεις.
Νωρίτερα, περίπου 100 μέλη μιας άλλης οργάνωσης, των "Μαύρων Εκπαιδευτικών για τη Δικαιοσύνη", είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από το κοινοβούλιο. Κάποιοι που κρατούσαν σημαίες της Συνομοσπονδίας επιχείρησαν να διεισδύσουν στη διαδήλωση αυτή αλλά η αστυνομία παρενέβη πολύ γρήγορα για να χωρίσει τις δύο ομάδες που αντάλλαζαν ύβρεις μεταξύ τους.
Στις 10 Ιουλίου η Νότια Καρολίνα κατέβασε από το κτίριο του κοινοβουλίου τη σημαία της Συνομοσπονδίας- για πολλούς Αμερικανούς είναι το σύμβολο του ρατσισμού -, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένας νεαρός λευκός σε μια εκκλησία της πόλης Τσάρλεστον, σκοτώνοντας εννέα Αφροαμερικανούς.
Ο δράστης του μακελειού του Τσάρλεστον, ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, είπε ότι προέβη στην πράξη αυτή επειδή μισεί τους μαύρους ενώ στο διαδίκτυοέχουν αναρτηθεί φωτογραφίες του που τον δείχνουν να ποζάρει με τη σημαία της Συνομοσπονδίας.
Η ίδρυση της πρώτης Κου Κλουξ Κλαν χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1865[1] στο Πουλάσκι του Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Έφτασε στην ακμή της στη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διέθετε περισσότερα από 4.000.000 μέλη. Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αριθμός των μελών της μειώθηκε σημαντικά, μέχρι την προσωρινή διάλυσή της το 1944.
Στη νεότερη ιστορία της, η Κου Κλουξ Κλαν ταυτίζεται με μικρότερες μεμονωμένες ομάδες, ενίοτε συνδεδεμένες με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις. Σήμερα αριθμεί αρκετές χιλιάδες μέλη, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός.