Καταγεγραμμένες συνομιλίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις
Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι πέντε αστυνομικοί οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην Ελλάδα, ενώ διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες σε βάρος τους από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει:
«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σε βάρος των πέντε αστυνομικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος για υπόθεση διευκόλυνσης εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».
Υπενθυμίζεται, ότι οι πέντε αστυνομικοί (ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου), κρατούνται και θα απολογηθούν την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, στον ανακριτή Ορεστιάδας.
«Κομάντο», «παπούτσια» και «τσάντα»
«Κομάντο», «παπούτσια» και «τσάντα», ήταν τρεις από τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι συνοριοφύλακες που συνεργαζόντουσαν με Τούρκους διακινητές παράνομων μεταναστών στον Έβρο, όπως αυτές αποτυπώνονται στις καταγεγραμμένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κομάντο» ήταν ο διακινητής, «παπούτσια» οι μετανάστες και «τσάντα» το αντίτιμο που θα λάμβαναν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Από την προανακριτική διαδικασία προέκυψε πως φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος των επίορκων συνοριοφυλάκων ήταν ένας 54χρονος με το βαθμό του αρχιφύλακα, ο οποίος είναι μεταξύ των πέντε συλληφθέντων. Πρόκειται για πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία των «Αδιάφθορων» ήταν το άτομο που ερχόταν σε επαφή με διακινητές που είχαν έδρα την Τουρκία.
Από αυτούς έπαιρνε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ώρα αλλά και το σημείο εισόδου, από όπου θα διέσχιζαν τα σύνορα οι παράνομοι μετανάστες. Στη συνέχεια, ο 54χρονος αρχιφύλακας μετέφερε τα δεδομένα που ήρθαν σε γνώση του στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθορίζοντας μάλιστα τα ωράρια εργασίας τους, παρότι δεν ήταν ιεραρχικά προϊστάμενός τους στην υπηρεσία τους.
Με τον τρόπο αυτό φρόντιζε τα μέλη της «ομάδας» του να επιχειρούν συντονισμένα και ομαδικά την επίμαχη ημέρα και ώρα που θα γινόταν η προσπάθεια διέλευσης των συνόρων από τους παράνομες μετανάστες, ακόμα και εάν δεν βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.