Τουλάχιστον 2.700 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα σε 13 ναυτικές επιχειρήσεις στα ανοικτά της Λιβύης , ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.
Το πλοίο Werra του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού και το σκάφος έρευνας και διάσωσης Bourbon Argos της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), καθώς και σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και του ιταλικού Λιμενικού Σώματος συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών, που επέβαιναν σε φουσκωτά και άλλα πλεούμενα, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ιταλικού ΛΣ.
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι όλες οι επιχειρήσεις διάσωσης έγιναν σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 35 μίλια (55 χλμ.) από τις ακτές της Λιβύης.
Περίπου 150.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος το 2015, στην πλειονότητά τους στην Ιταλία και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στις απόπειρες διάπλου της Μεσογείου, συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.900 άνθρωποι φέτος. Ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τόνισε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κύμα των μεταναστών, καθώς 1.000 άνθρωποι φθάνουν πλέον στις ελληνικές ακτές καθημερινά.
Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αυτοί προσπαθούν να σωθούν από ένοπλες συγκρούσεις—Αφγανιστάν, Συρία, Νιγηρία, Σομαλία, Ιράκ, Λιβύη—ή καταπιεστικά καθεστώτα όπως αυτό της Ερυθραίας, σύμφωνα με την UNHCR. Το κύμα μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τους διακινητές στη Λιβύη, που εκμεταλλεύονται την κατάρρευση της έννομης τάξης στη χώρα.