Σουλτς: Λύση σήμερα, αλλιώς θα ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις

Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση, όμως η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί πως το Grexit δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Σουλτς, σχολίασε πως πρόκειται για μία πρόταση που έχει ως όρο να αποδεχθεί και η Ελλάδα κάτι τέτοιο, και από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν το αποδέχεται δεν μπορεί να γίνει, ενώ για την αναφορά σε εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. από την Ελλάδα σε ειδικό ταμείο, ο Σουλτς ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης, αφού δε γίνεται τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας να περιέλθουν σε χέρια τρίτων, με δεδομένο ότι ο εθνικός πλούτος αποτελεί στοιχείο της εθνικής κυριαρχίας του κάθε κράτους - "η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν πρέπει να ταπεινωθούν", επεσήμανε.

"Πιστεύω πως σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μια απόφαση, ελπίζω εποικοδομητική, απόφαση η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη", σημείωσε, και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια λύση για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας και κυρίως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα.

"Η άλλη λύση θα ήταν να ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες", συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής του ζητήματος σε άλλη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ανέφερε πως δεν οδηγεί στο στόχο και πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει στη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό που υπάρχει να φτάσουν σε αποτέλεσμα σήμερα. "Η προθυμία για συμβιβασμό ανήκει και στην Ελλάδα, πολλά εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει στις προτάσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

"Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε απόφαση, πρόκειται για την ΕΕ, την οποία πρέπει να δει κανείς ως σοβαρή πολιτική δύναμη, που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα και να αυξάνει προς τα έξω την αξιοπιστία της. Πρόκειται για τον ελληνικό λαό, το πεπρωμένο εκατομμυρίων ανθρώπων", κατέληξε.