Τσίπρας: Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - παρά τη διαφοροποίηση και τη σκληρή κριτική - αναμένεται να στηρίξει τελικά την κυβέρνηση. 

“Η θέση μου είναι σαφής και έχει καταγραφεί αλλά δεν γίνεται εδώ ψηφοφορία, ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή», δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ , εξερχόμενος του Κοινοβουλίου. 

Αυτή την ώρα διεξάγεται στη Βουλή η κρίσιμη κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με αντικείμενο τη συζήτηση του σχεδίου νόμου που κατέθεσαν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και προβλέπει την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

 Το «νομοσχέδιο» θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής στις 7 το απόγευμα.

Τσίπρας: Ιστορική ευθύνη της Αριστεράς απέναντι στον λαό να μη φτάσει η χώρα στο Grexit 

Η συνεδρίαση έχει μέσα σε φορτισμένο κλίμα, με αρκετές αντιπαραθέσεις ενώ ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους διαφωνούντες με νέο μνημόνιο βουλευτές της κυβέρνησης,  να υπερψηφίσουν το σχέδιο -πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, 

Στην δευτερολογία του, και ενώ είχε προηγηθεί η κατάθεση κειμένου της Αριστερή Πλατφόρμας όπου καλούσαν τον πρωθυπουργό να απορρίψει τους εκβιασμούς των δανειστών – ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς απέναντι στον λαό να μη φτάσει η χώρα στο Grexit ενώ έθεσε και θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε "δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία".  

"Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του. Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τη βάση των προτάσεων της κυβέρνησης και σημείωσε: "το παλεύουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή". 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη στην διαπραγμάτευση και έχασε. "Η πρόταση που υποβλήθηκε συνιστά την μνημονιακή μετάλλαξη της αριστεράς και την δυνάμει αυτοαναίρεσή της», είπε και υπογράμμισε: "Ομως στο σημείο που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο, χειρότερο κακό στον λαό μας. Η αδυναμία οριστικής κατάληξης στην διαπραγμάτευση θα συνιστά και αδυναμία διαχείρισης της ρήξης και του Grexit". 

"Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του στην αποψινή ψηφοφορία" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της πρότασης και των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα.  Κατά την ομιλία της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση. Όπως είπε, τάσσεται υπέρ του «ΟΧΙ» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αλλά όπως είπε «πρέπει να πάμε όλοι μαζί».