Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις ο Τσίπρας

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη λίγο πριν τις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις.

"Στην κρίσιμη σημερινή ημέρα υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που έχουν βαρύνουσα σημασία. Το πρώτο είναι το ξεκαθάρισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αυτό το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το ξεκαθάρισμα ότι και το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε καμία περίπτωση δεν σήμαιναν ρήξη αλλά επανέναρξη όλης αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας, που έχει έναν και μόνο στόχο την αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη", υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Υπάρχουν και δυο άλλα στοιχεία τα οποία αξίζει να επισημάνει κανείς: τη θέση που έχουν πάρει συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρώτα από όλα, η, για πολλοστή φορά, τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ. Τουσκ, ότι η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη αφορά βεβαίως την Ελλάδα αλλά και την ίδια την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Γιατί οτιδήποτε θα έθιγε την ενότητα της Ευρωζώνης και άρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν κάτι το οποίο θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις. Αυτό είναι μια ειλικρινής τοποθέτηση, η οποία διαλύει οποιεσδήποτε συνωμοτικές διαπιστώσεις ή διαθέσεις".

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: "Και το δεύτερο, το οποίο ίσως δε είναι γνωστό, είναι η για εμένα, καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Εμμανουέλ Βάλς, σήμερα στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου εκεί τόνισε δυο πράγματα: Όχι μόνο τη σημασία της Ελλάδας στην καθοριστική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη και ότι η Γαλλία αρνείται την οιαδήποτε εκδοχή Grexit, αλλά το σημαντικό- ότι πήρε θέση πάνω στην αίτηση που έγινε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης λέγοντας ότι είναι μια ισορροπημένη θέση που αποτελεί την βάση για την έναρξη της όλης διαπραγμάτευσης".

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος σημείωσε: "Ας πάρουμε λοιπόν τη σημερινή ημέρα σαν την αρχή εκείνη που την Κυριακή θα κορυφωθεί με την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα -αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης- και θα σταθεί όρθια αλλά και θα συμβάλλει γενικότερα στην πορεία της Ευρώπης σε αυτό το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι "κινούμαστε στα πλαίσια της εθνικής γραμμής, που χαράχθηκε τη Δευτέρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία σας" και πρόσθεσε: "Χθες καταθέσαμε ακριβώς αυτό το πλαίσιο και στο Eurogroup και στη Σύνοδο των επικεφαλής των χωρών της Ευρωζώνης".

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "στα πλαίσια αυτά, σήμερα, καταθέσαμε επίσημη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και αύριο θα καταθέσουμε ανοιχτά τις προτάσεις μας με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την μια πλευρά και από την άλλη σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση αλλά και για την αναγκαία απομείωση του χρέους προκειμένου να έχουμε μια βιώσιμη λύση, για μια οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτός είναι ο στόχος μας , αυτή είναι η προσπάθειά μας. Πιστεύω ότι σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με το μέρος μας".

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Είμαι στη διάθεσή σας για διαρκή ενημέρωση. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αλλά η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φυσικά στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα".

Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ και κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και είχε συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι προσπάθειες που γίνονται είναι για μία συμφωνία που θα έχει οριστικοποιηθεί ήδη το πρωί της Παρασκευής και θα αποτελεί ένα “νέο συμβόλαιο” με την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως θα πρέπει να πειστούν κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης ότι το μέλλον της χώρας μας είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρωζώνης, και στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει την Πέμπτη στο εξωτερικό για επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες.

Όπως μάλιστα επεσήμανε, στην Ευρώπη υπάρχουν φίλοι, αλλά υπάρχουν και αντίπαλοι, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, όμως ξεκαθάρισε πως “δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους”.

Αργότερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τους οποίους επίσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρνείται να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα, εμμένοντας στο αίτημά του για ενημέρωση της Βουλής.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την απορία τους, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να ενημερώσει θεσμικά και δημόσια τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία και επιλέγει κλειστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμαιναν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός, ενώ ήταν ανοικτός και στην σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αρκεί σε αυτό να υπήρχαν πρακτικά και να υπήρχε δημόσια καταγραφή των θέσεων.

Στην ΝΔ υπενθυμίζουν την δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κάτι που, όπως λένε, δεν έγινε.

Πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της ΝΔ.

Παράλληλα, με εντολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επρόκειτο να μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους και να βοηθήσουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, η αποστολή αυτή τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, αφού κρίθηκε ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θα πρέπει οι βουλευτές του κόμματος να βρίσκονται εντός των συνόρων της χώρας.