Στην… κρυστάλλινη σφαίρα του Reuters: Μετά το δημοψήφισμα, τι;

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής επικρατήσει το “ναι” και τι στην περίπτωση που επικρατήσει το “όχι”; Το πρακτορείο Reuters επιχειρεί με ένα αναλυτικό γράφημα να... προβλέψει τις εξελίξεις την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ανάλογα με το ποια θα είναι η έκβασή του.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στην περίπτωση που επικρατήσει το “ναι”, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί, ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ίσως προτιμήσει να παραμείνει στην εξουσία και να επιχειρήσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Παράλληλα, όμως, είναι πιθανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πιέσει για το σχηματισμό μίας υπερκομματικής υπηρεσιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα διεξαγάγει τις συζητήσεις με τους δανειστές μέχρι τις εκλογές, που αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα επανεκκινήσει τις συζητήσεις με τους δανειστές, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία χωρίς νέο πρόγραμμα στήριξης. Μία ψήφος στο “όχι”, σύμφωνα με το Reuters, θα σηματοδοτούσε την απόρριψη του ευρώ.

Επιπλέον, θα ήταν πολύ πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνέχιζε να διατηρεί “παγωμένη” την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν οι δανειστές συμφωνήσουν με την Ελλάδα, τότε θα έχουμε νέο πακέτο διάσωσης και νέα χρηματοδότηση για τη χώρα. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να εξαναγκαστεί σε παραίτηση, και η διάδοχη κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούσε να επιλέξει να προχωρήσει σε παράλληλη έκδοση IOUs (παράλληλο νόμισμα), θέτοντας ουσιαστικά σε κίνηση την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το Reuters καταγράφει επίσης τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας για τον Ιούλιο, που ανέρχονται σε 8,03 δισ. ευρώ.