Και ξαφνικά… το κυβερνητικό συμβούλιο έγινε υπουργικό!

Σε υπουργικό συμβούλιο μετατράπηκε στις 11 το βράδυ η σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίαζε από τις 8.30 το βράδυ, οπότε και ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες. Λίγο μετά τις 11 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου πως πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος.

Ήδη νωρίτερα στο Μαξίμου είχαν προσέλθει οι υπουργοί Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

"Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία", δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Π. Λαφαζάνης αρκέστηκε στο σχόλιο: "Ήρθαμε για την ενημέρωση".

Πηγές της κυβέρνησης σχολίαζαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης πως "όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική".

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην φράση "game is over" που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Χθες, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής "κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών". Η πρότασή τους, προσθέτουν, είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.α.