Έφυγε ο Φράνκο Κορλιανό, του θρυλικού τραγουδιού “Άντρα μου πάει” (βίντεο)

Σίγησε μία από τις ελληνόφωνες και πιο χαρακτηριστικές φωνές της Κάτω Ιταλίας. Ο Φράνκο Κορλιανό, στιχουργός και συνθέτης του θρυλικού γκρεκάνικου τραγουδιού «Άντρα μου πάει», έφυγε σε ηλικία 67 ετών.

Ο Κορλιανό εργάστηκε υπάλληλος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λέτσε, όπου έζησε από κοντά το δράμα των γυναικών που έβλεπαν τους άνδρες τους να φεύγουν με τα τρένα στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Από αυτές τις σπαρακτικές εικόνες αποχωρισμού εμπνέυστηκε και αυτές περιέγραψε στο τραγούδι του «Άντρα μου πάει». 

Ο Φ. Κορλιανό δήλωνε 100% Ιταλός, περήφανος όμως για την «γκρίκα» ταυτότητά του. Είχε μάλιστα κυκλοφορήσει και το δικό του «Γκρίκο-ιταλικό» λεξικό. Τραγούδια δεν έγραψε πολλά, μόνο δυο τρία. Το 1973 γράφει το «Άντρα μου πάει» το τραγούδι που τον έκανε γνωστό. 

Το τραγούδι έκανε γνωστό στη χώρα μας η Μαρία Φαραντούρη. Το συμπεριέλαβε στον δίσκο της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο», το 1979, και έκτοτε το τραγουδά πάντα στις συναυλίες της . 

Μετά την Μαρία Φαραντούρη ακολούθησαν και άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές -Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλα και τα τελευταία χρόνια το ερμηνεύει το συγκρότημα Encardia. Μάλιστα στην ταινία «Encardia η πέτρα που χορεύει» του 'Άγγελου Κοβότσου, εμφανίζεται και ο Φράνκο Κορλιανό.