Εμπλοκή στο Eurgoroup: Αρνούνται να συζητήσουν τη νέα ελληνική αντιπρόταση

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup, με κακούς οιωνούς την άρνηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να αρνούνται να συζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, όπως γράφει Το Βήμα. 

Συγκεκριμμένα, το Eurogroup ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας και λίγο αργότερα προκλήθηκε η νέα εμπλοκή από την άρνηση των συμμετεχόντων να συζητήσουν επί δύο κειμένων, αφήνοντας στην άκρη την ελληνική πρόταση. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι σήμερα η Ελλάδα πρόσεφερε ισοδύναμα για να αντισταθμήσει την διατήρηση των φορολογικών εξαιρέσων στα νησιά. Οι ελληνικές προτάσεις έχουν μικρές διαφορές με αυτές των δανειστών, πρόσθεσε. 

Ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα δήλωσε χαρακτηριστικά: "Λάβαμε το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη μόλις πριν μισή ώρα. Δεν ξέρουμε τι συμφωνία υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Υπάρχει ένα κείμενο που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και ένα κείμενο με την ελληνική πρόταση- όχι ένα κείμενο". 

"Οι δύο προτάσεις Ελλάδας-δανειστών έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους" είπε προσερχόμενος στο Eurogroup και o Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ.

"Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι το σχέδιο των θεσμών και να ακούσουμε τις ιδέες της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων στην πρόταση των Θεσμών", σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσήλθαν χωρίς δηλώσεις αλλά ο Σόιμπλε είπε ότι  οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της βρίσκονται "ακόμη πιο μακριά" από πριν, αντί να προσεγγίζουν.

Χαρακτηριστικό των κρίσμων ωρών είναι το γεγονός ότι πριν την έναρξη του Eurogroup, o Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για να τον ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις. Από την πλευρά του, ο κύριος Παυλόπουλος εξέφρασε τη σταθερή στήριξή του στη διαπραγματευτική προσπάθεια του Πρωθυπουργού. 

Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα να αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει στην παρούσα φάση όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε όλες τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, όμως, όπως υπογραμμίζουν, «η “συμμαχία” των εταίρων έχει χαράξει άλλους στόχους».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ελληνική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες με στόχο να ζητήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαραχτεί από κοινού η στρατηγική για τα επόμενα βήματα.