Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε σήμερα το Παρίσι να κινήσει διαδικασίες ποινικών διώξεων μετά τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας σε βάρος Γάλλων προέδρων από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υποσχόμενος παράλληλα ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες, "ακόμη πιο σημαντικές", σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ο Ασάνζ προέτρεψε στη συνέντευξη αυτή τη Γαλλία να "διεξαγάγει έρευνα" συστήνοντας μια ειδική "κοινοβουλευτική επιτροπή" για τον σκοπό αυτό αλλά και να "κινήσει διαδικασία ποινικών διώξεων", ενώ διαβεβαίωσε ότι "τα πιο σημαντικά έγγραφα απομένουν ακόμη να δημοσιοποιηθούν", μετά τις αποκαλύψεις περί της κατασκοπείας από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) σε βάρος των τριών τελευταίων προέδρων της Γαλλίας.
"Διακυβεύονται τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Γαλλίας, η εθνική κυριαρχία της δεν μπορεί να καταπατάται, είναι αληθινά ντροπή", ανέφερε ο Ασάνζ και πρόσθεσε ότι "έχει έρθει η ώρα για τη Γαλλία" να αναθέσει σε μια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης να διεξαγάγει έρευνα και να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις.
Ο Ασάνζ εξέφερε ακόμη την εκτίμηση στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πως "οι μεγάλες δυνάμεις περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση της Γαλλίας" μετά τις αποκαλύψεις. "Εάν ακολουθήσει μια πολιτική στρουθοκαμηλισμού, αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα".
Στο μεταξύ, μετά τη διαρροή των επίμαχων εγγράφων στον ιστότοπο, καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη διεξάγουν έρευνες σχετικά με το ποιος τα διέρρευσε στον WikiLeaks.
Χθες Τρίτη, ο ιστότοπος δημοσίευσε διαβαθμισμένα ως άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA τα οποία δείχνουν πως παρακολουθούνταν ο Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Γαλλίας, τα έγγραφα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο Σαρκοζί εξέταζε το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να συμβάλει στην επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ ο Ολάντ φερόταν να ανησυχεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012.
Κατά τις πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα έγγραφα αυτά να παραδόθηκαν στον WikiLeaks και τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ όχι από τον πληροφορικό πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά από κάποιο άλλο πρόσωπο.
Στα έγγραφα συγκαταλέγονται εκθέσεις που συνοψίζουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνονταν. Δύο από τις πηγές, οι οποίες είναι ενήμερες για το υλικό το οποίο μπορούσε να προσπελάσει ο Σνόουντεν όταν δούλευε στην NSA και το υλικό που αργότερα παρέδωσε σε μέσα ενημέρωσης, σημείωσαν ότι δεν θυμούνται να υπήρχαν τέτοιου είδους έγγραφα σε αυτό. Μολαταύτα, άλλες πηγές ενήμερες για τις έρευνες εκτίμησαν πως είναι πιθανό τα συγκεκριμένα έγγραφα να δόθηκαν από τον Σνόουντεν.
Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ανέφερε: "δεν στοχοθετούμε και δεν θα στοχοθετήσουμε τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ"· η τοποθέτηση του δεν περιείχε καμιά αναφορά στην παρακολούθηση Γάλλων ηγετών κατά το παρελθόν.
Οι πηγές στις ΗΠΑ και σε κράτη της ΕΕ επισήμαναν πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν μετά βεβαιότητας εάν ο Ασάνζ έχει αποκτήσει κάποια άλλη πηγή πέραν του Σνόουντεν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει πως πιστεύουν ότι ο πρώην εργαζόμενος της NSA, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο από τις αρχές της Ρωσίας, είχε αποφύγει να παραδώσει τα πιο ευαίσθητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του στον Τζούλιαν Ασάνζ.