Ο κυκλοφοριακός θόρυβος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου ο κυκλοφοριακός θόρυβος ξεπερνά τα 60dB έχουν 4% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου δεν ξεπερνούν τα 55db – δηλαδή όσο είναι το επίπεδο θορύβου μιας δυνατής συνομιλίας.
Οι επιπλέον θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα, που μπορεί να συνδέονται με τη σειρά τους με αυξημένη πίεση αίματος, προβλήματα ύπνου και άγχος που προκαλείται από το θόρυβο, όπως ισχυρίζοντα οι επιστήμονες.
Ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, εξέτασαν στοιχεία σχετικά με
8.600.000 άτομα που ζούσαν στο Λονδίνο μεταξύ της χρονικής περιόδου 2003-2010. Μια σειρά από παράγοντες - όπως η ηλικία των ατόμων και το φύλο, καθώς και η εθνικότητα, το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κοινωνικο-οικονομική στέρηση - ελήφθησαν υπόψη.
«Ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας έχει ήδη συνδεθεί με προβλήματα ύπνου και αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δείνχει ένα σύνδεσμο με τον πρώιμο θάνατο και τα εγκεφαλικά επεισόδια”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζάνα Χάνολεν.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ενήλικες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου είχαν κατά 5% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι εκείνοι που έμεναν σε πιο ήσυχες γειτονιές. Για τους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 9%.
«Τα αποτελέσματα δεν συνεπάγονται άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο, είναι συνεπή με άλλες ενδείξεις από προγενέστερες μελέτες που υποδηλώνουν μια πιθανή αιτιώδης συνάφεια”, επεσήμαναν οι ερευνητές.
«Για παράδειγμα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο νυκτερινός κυκλοφοριακός θόρυβος διαταράσσει την ποσότητα του ύπνου και την ποιότητα. Αυτές οι διαταραχές, έχουν συσχετιστεί με ένα 12% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και με ένα 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση”, κατέληξαν οι επιστήμονες.