Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.
Κυβερνητικές πηγές πάντως αν και επιβεβαιώνουν ότι οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά, δηλώνουν ήδη ότι αυτή δεν γίνεται αποδεκτή.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές, που ζήτησε το ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
Δημοσιονομικά
-
Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
-
100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
-
Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
-
Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
-
Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
-
Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
-
Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
-
Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)
Συντάξεις
-
Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
-
Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
-
Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
-
Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
-
Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
-
Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
-
Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
-
Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
-
Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας
Ανάλογη πληροφορία είχε μεταδώσει νωρίτερα και το Bloomberg. Σύμφωνα με το Bloomberg η αντιπρόταση των θεσμών θα βασίζεται στην πρόταση που έκαναν πριν 3 βδομάδες και απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπρόταση θα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του πεντασέλιδου κειμένου που είχε παρουσιάσει ο Γιούνκερ.
Διαφωνία υπάρχει στη φορολογία των επιχειρήσεων και στο ΦΠΑ, ενώ οι δανειστές ζητούν μόνιμη περικοπή δαπανών.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης η σύσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών λίγο πριν την τετραμερή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ώστε να κλείσουν δια ζώσης τα ανοιχτά ζητήματα πριν το Eurogroup.
Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «πολλή δουλειά μένει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».
Η συμφωνία παραμένει στον αέρα και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις, καθώς οι δανειστές ουσιαστικά απέρριψαν το πακέτο μέτρων της ελληνικής πλευράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες έκανε ευθεία επίθεση στους δανειστές.
Ο Πρωθυπουργός με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».