Λιμοκτονεί η Βόρεια Κορέα και δεν τη σώζει κανένα πρόγραμμα

Υπό τη χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα ζει η Βόρεια Κορέα με αποτέλεσμα ο ήδη υποσιτισμένος πληθυσμός να λιμοκτονεί. Ούτε οι πόροι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (PAM) δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων.

Το ΡΑΜ μπορεί να καλύψει μόλις 1 στα 2 γυναίκες και παιδιά (ποσοστό 55%) που έχουν ανάγκη. Υπολογίζεται πως πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθειας στην Β. Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα υποφέρει από την "χειρότερη ξηρασία εδώ και 100 χρόνια", η οποία έχει μια ιδιαίτερα καταστροφική επίπτωση στην παραγωγή σιτηρών και ρυζιού.

"Λόγω της ξηρασίας και των συνεπειών της, αυτά τα προβλήματα χρηματοδότησης εμφανίζονται πραγματικά την χειρότερη στιγμή, σε μια "τρύπα" 28 εκατομμυρίων δολαρίων (24,7 εκατομμύρια ευρώ)" ανακοίνωσε ο ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής του PAM στην Ασία, Τζον Άιλιεφ, σε email του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είναι σημαντικό να έχουμε τους κατάλληλους πόρους για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του υποσιτισμού και χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα άμεσα", σημείωσε.

Σε ορισμένες περιοχές έχει βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την ξηρασία τις τελευταίες ημέρες με σημαντικές βροχοπτώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν κρίνεται ότι επαρκούν για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Πολλές βροχές έπεσαν μεταξύ της 11ης και της 22ας Ιουνίου στις επαρχίες της Νότιας Χουανγκέ και της Βόρειας Χουανγκέ, αλλά "η ξηρασία εξακολουθεί να μαστίζει" την χώρα, δήλωσε παράλληλα ο Σιμ Μιόνγκ Οκ, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας μετεωρολογικών προβλέψεων της Βόρειας Κορέας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα, η οικονομία και η γεωργία της οποίας έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας κακής διαχείρισης για δεκαετίες και της διάθεσης των πόρων στο πυρηνικό πρόγραμμα, αντιμετώπισε έναν φονικό λιμό στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τότε, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εξάλλου ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν ένα παιδί στα τρία στην Βόρεια Κορέα υποφέρει από ραχιτισμό.

Κάποιες μεταρρυθμίσεις επέτρεψαν να βελτιωθεί η παραγωγή και η καθημερινή διατροφή των χωρικών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης. Ως εκ τούτου η γεωργική παραγωγή μειώθηκε μόνον κατά 10.000 τόνους πέρυσι σε 4,8 εκατομμύρια τόνους, παρά την μεγάλη ξηρασία.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Κιμ Γιόνγκ Ιλ μετά τον θάνατο του δεύτερου τον Δεκέμβριο του 2011, επέτρεψε στους χωρικούς να κρατούν το 30% που τους αναλογεί από την παραγωγή συν τα ενδεχόμενα πλεονάσματα. Το 2014, η αναλογία αυτή ανήλθε στο 60%.