«Η ιστορία θα φανεί σκληρή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ»
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πλησιάζουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Peter Spiegel στο Delphi Economic Forum.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την οικονομία και ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πόσο πιέζονται οι πολίτες από τον πληθωρισμό.
«Η πρόοδος που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία είναι σημαντική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και έχουμε στηρίξει την κοινωνία στην κρίση.
«Δεν καταφέραμε να καλύψουμε όλες τις απώλειες που προκάλεσε η δεκαετής κρίση και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η δέσμευσή μου είναι για αυξήσεις 25% στους μισθούς αλλά και στον κατώτατο μισθό. Και αυτό θα το αισθανθεί ο μέσος Έλληνας πολίτης. Αν δείτε και τους φόρους υπάρχει χώρος για περαιτέρω μείωση τους αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην γυρίσουμε πίσω».
Στο ερώτημα αν ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος μπορεί μεν να αναγνωρίσει τα θετικά που έχουν γίνει αλλά να πει «ευχαριστώ πολύ για την καλή δουλειά που κάνατε αλλά θα ψηφίσω κάποιον άλλο» ο πρωθυπουργός είπε: «Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο κόμματα. Εμείς, θα συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Με μια οικονομία που πηγαίνει καλά. Είναι αλήθεια ότι όλοι δεν επωφελούνται λόγω του πληθωρισμού αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η επιλογή που προσφέρει ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι παροχές χωρίς ουσία. Κοιτούσα το πρόγραμμά τους (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) και ενώ είχαμε υπολογίσει ότι θα κόστιζε 45 δις τώρα πρόσθεσαν και άλλα. Αυτά είναι ανοησίες και αν εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν σε πτώχευση της χώρας. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η διάθεση των ψηφοφόρων είναι να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις».
Ερωτηθείς αν υπάρχει δυσπιστία των ξένων επενδυτών είπε ότι αν δει κανείς την ποιότητα των επενδύσεων θα διαπιστώσει ότι έχει μπει για τα καλά στον επενδυτικό χάρτη. Τόσο στον τουρισμό όσο και στην τεχνολογία βλέπουν ότι είμαστε σχετικά πιο φθηνοί σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας και έχουμε ταλαντούχους και εξειδικευμένους επιστήμονες.
Έχουμε μια νέα άνθηση στις εταιρείες μεταποίησης και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε επενδυτές, τόνισε ακόμα.
Για την μεταρρύθμιση στο κράτος απάντησε ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς ειδικά στο δημόσιο. Ο μέσος πολίτης επικοινωνεί πλέον πιο εύκολα με το κράτος μέσω του gov.gr. Ωστόσο η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα θύλακες αντίστασης και η δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία είναι να είμαστε πλήρως ψηφιακοί αλλά και να υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο και επιβράβευση όσων έχουν καλές επιδόσεις. Αλλά και στην δικαιοσύνη και την απονομή της θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Εκλεγήκατε με ένα ποσοστό 40% και στην πανδημία είχατε επίσης υψηλή δημοφιλία και βλέπουμε μια μικρή κάμψη και αυτό οφείλεται ίσως στα Τέμπη είπε ο δημοσιογράφος και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μας σόκαρε όλους αυτό και έχουν κάθε δικαίωμα οι πολίτες να είναι θυμωμένοι. Δεν θα μπω στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει και έχω αναλάβει την ευθύνη. Το ζήτημα είναι πως θα ανακάμψουμε από αυτή την τραγωδία. Οι εκλογές αφορούν το τι έγινε σε αυτά τα 4 χρόνια και τι μπορεί να κάνει στα επόμενα. Είμασταν συνεπείς στο πρόγραμμά μας και είχαμε και δύσκολες στιγμές. Όμως πετύχαμε και εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας. Όμως οι ψηφοφόροι πιστεύω ότι θα πειστούν ότι θα εφαρμόσω και όσα εξήγγειλα. Οι δημοσκοπήσεις είναι καλύτερες από ότι πριν από δυο μήνες και οι ψηφοφόροι θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση και σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η σταθερότητα είναι σημαντική.
Στα δύσκολα χρόνια μας ζήσαμε την φαντασία μιας εναλλακτικής λύσης και ήρθε η καταστροφή. Οι αντίπαλοί μας λένε τα ίδια και δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει».
«Θα έχουμε και δεύτερες εκλογές»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σύστημα της απλής αναλογικής και είπε «αν με ρωτάτε θα έχουμε και δεύτερο γύρο εκλογών και οι πολίτες θα αποφασίσουν αλλά οι πρώτες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες. Ασφαλώς και επιλέγουν το κόμμα αλλά υπάρχουν και τα πρόσωπα που επιλέγονται. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα λέει παράλογα ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας αλλά όχι τον Μητσοτάκη».
Για τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός είπε: «έχουμε κάνει σαφή την θέση μας. Προφανώς και κάτι τέτοιο είναι ασυγχώρητο και γι αυτό αλλάξαμε τα πράγματα στην ΕΥΠ και έχουμε θέσει εκτός νόμου την πώληση τέτοιου λογισμικού παρακολούθησης. Έχουμε ένα διπλωμάτη επικεφαλής της ΕΥΠ και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε την χρήση παράνομων λογισμικών. Σε μια 4ετια οι επικεφαλής οφείλουν να δουν τα λάθη και να αναλαμβάνουν δράση».
Και πρόσθεσε: «Εδώ και χρόνια η αντιπολίτευση με παρουσιάζει ως κάποιον αυταρχικό ή ως προϊόν νεποτισμού. Έχουν πρόβλημα μ’ εμένα και την οικογένεια μου. Είδαν εμένα να κυβερνώ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα και θα συγκρίνουν».
Κληθείς να σχολιάσει Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο είπε κάνοντας έμμεση αναφορά στην κυβέρνηση ηττημένων: «Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τον πολιτικό μου αντίπαλο έχει δείξει πολιτικές ικανότητες ο Αλέξης Τσίπρας αλλά τα πήγε χάλια ως πρωθυπουργός και είναι δική μου υποχρέωση να το τονίσω αυτό. Αν γυρίσετε πίσω στο 2015 δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος θέλει να αντικαταστήσουμε τα ευρώ μας με το Δήμητρα. Το νέο μας νόμισμα σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεργαστεί και να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό που συνέβη το 2015 δεν πήγε καθόλου καλά, τόνισε. Να μην το ξεχάσουμε. Επέλεξαν να κάνουν ένα άσκοπο δημοψήφισμα, έκλεισαν τις τράπεζες και έκαναν στην συνέχεια κωλοτούμπα και η ιστορία θα φανεί σκληρή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε την ευκαιρία να πάει την χώρα μπροστά και την πήγε πίσω».