Η νέα ελληνική πρόταση έφτασε ταυτόχρονα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Η πρόταση είχε οριστικοποιηθεί στην εξάωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνήλθε πριν αναχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τις Βρυξέλλες.
Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού υπήρξε έντονη αντίδραση από τον υπουργό Άμυνας κ. Π. Καμμένο, ο οποίος προειδοποίησε πως το θέμα είναι γι’ αυτόν «αδιαπραγμάτευτο»: «Επειδή λέγονται διάφορες ανακρίβειες το θέμα διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά είναι για τους ΑΝΕΛ και για εμένα προσωπικά αδιαπραγμάτευτο», έγραψε στο twitter, την οποία ακολούθησε και ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία οι ΑΝΕΛ χαρακτήριζαν την αλλαγή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, δηλαδή της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, «casus belli».
Η νέα πρόταση της Ελλάδας
Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα φέρνουν αυξήσεις φόρων και ορισμένες πληροφορίες μιλούν για έμμεση μείωση συντάξεων.
-τρεις κατηγορίες συντελεστών ΦΠΑ με διατήρηση φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή 6% ή 6,5% και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο 13%.
-μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η εστίαση ενδέχεται να πάει στο 23% και τα ξενοδοχεία στο 13%
-Αλλαγές στα τρόφιμα με μετάταξη στο συντελεστή 23% για ορισμένα τρόφιμα.
-αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ή αύξηση 1% των κρατήσεων στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
-έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις
-περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
-Μειώσεις στις αμυντικές δαπάντες