Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν τοποθετήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόσφατες δηλώσεις του οποίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία πυροδότησαν αντιδράσεις της Δύσης, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ότι «δεν έχει νόημα να πούμε ποιος έχει δίκιο» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις με στόχο την ειρήνη.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι Βραζιλιάνοι καταδικάζουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Αυτό το λάθος συνέβη, ο πόλεμος ξεκίνησε», δήλωσε ο Λούλα, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στην Ισπανία.
Αλλά «δεν έχει νόημα τώρα να πούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Από εδώ και πέρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», επέμεινε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν - η Κριμαία, άλλα εδάφη, το ΝΑΤΟ», είπε ο Λούλα όταν ρωτήθηκε για την Κριμαία. Τόνισε ότι δεν είναι εκείνος που θα πει σε ποιον ανήκει η Κριμαία. «Αυτή είναι μια συζήτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου στέκεται αναμφισβήτητα στο πλευρό του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, χαιρέτισε τις επεξηγηματικές δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου για την ειρηνευτική του πρωτοβουλία. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Λούλα για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του στην προώθηση μιας ομάδας διαμεσολαβητριών χωρών για την προώθηση της ειρήνης», είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας ότι έχουν «μικροδιαφορές» σχετικά με το είδος της ειρήνης που πρέπει να επιδιωχθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ωστόσο, του υπενθύμισε ότι «σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει ένας επιτιθέμενος, και ένας που δέχεται επίθεση», η Ουκρανία, «η οποία αγωνίζεται για την εδαφική της ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία της και την ελευθερία της» και πως η Μαδρίτη στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο ζητά απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη όπου έχουν εισβάλει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε πει στο παρελθόν ότι τις ευθύνες για τον πόλεμο που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 τις μοιράζονται και οι δύο χώρες.
Υποδέχτηκε επίσης την περασμένη Δευτέρα στη Μπραζίλια τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος «ευχαρίστησε» τη Βραζιλία για τη «συμβολή» της στην αναζήτηση λύσης στη σύγκρουση και για την «άριστη κατανόηση της γένεσης αυτής της κατάστασης».
Ο Λούλα παρουσιάστηκε ως μεσολαβητής για την επίτευξη ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η πρότασή του, που εδρεύει στην παραδοσιακή στάση της Βραζιλίας περί μη επέμβασης και τήρησης ουδετερότητας, καλεί μια ομάδα χωρών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο να δεσμεύσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία σε συνομιλίες .
Όμως, στις 17 Απριλίου από το Πεκίνο που βρισκόταν, εξόργισε πολλούς στη Δύση, όταν κάλεσε τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία λέγοντας ότι «παρατείνουν» τον πόλεμο, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου να κατηγορήσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική και τη κινεζική προπαγάνδα».
Μετά τις αντιδράσεις, ο Βραζιλιάνος ηγέτης άλλαξε ρητορική και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
«Κατανοώ την ευρωπαϊκή οπτική απέναντι σε αυτό τον πόλεμο. Είναι απαράδεκτο μια χώρα να εισβάλλει σε μια άλλη, αλλά είναι ένας πόλεμος στον οποίο δεν βλέπω κανέναν να μιλά για ειρήνη», είπε σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Μαδρίτη χθες Τρίτη.