Ο κόσμος συσπειρώνεται στη ΝΔ - Μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων λόγω απλής αναλογικής
Στις 21 Μαΐου έχουν οριστεί οι φετινές εκλογές και αυτή η περίοδος μέχρι τότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για συνολική ανασκόπηση της τετραετίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη του στον Alpha, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υποψήφιοι.
«Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες αλλά σπανίως τις κοιτάω κατά την προεκλογική περίοδο», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για τα Τέμπη έκανε λόγο για ένα συλλογικό σοκ. «Ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογούσε» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εκτίμησε ότι «ο κόσμος συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο στη ΝΔ».
«Όσο ισχυροποιείται η ΝΔ τόσο θα είναι δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων. Ο κος Τσίπρας δεν αποκήρυξε σήμερα τον κο Βαρουφάκη παρά τα όσα είπε για τις τράπεζες. Από αυτούς φτάσαμε κοντά στην καταστροφή. Εμείς εγγυόμαστε ανάπτυξη και σταθερότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μια συνθέτη επιχείρηση εκκένωσης συμπολιτών μας από μια εμπόλεμη ζώνη σε έναν τραυματικό εμφύλιο, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με άλλες χώρες. Έχω επικοινωνήσει 4 φορές με τον Μακρον για το θέμα, δυστυχώς η εκεχειρία έχει καταρρεύσει. Αναμένουμε από τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου και θα κινηθούμε ανάλογα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα σεβαστώ το Σύνταγμα»
Θα είναι δύσκολη η αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη αλλά θα θέσει το βατήρα για να το πετύχουμε στη δεύτερη» είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας κάνοντας για ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα πολλών πολιτών.
«Θα σεβαστώ το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός» τόνισε ο Κυριακος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις προεκλογικές του υποσχέσεις επίσημα ότι τις υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο τόνισε οτι στη δεύτερη 4 ετια θέλει να εστιάσει στην υγεία περισσότερο και στη δικαιοσύνη.
«Η διαδρομή της ανάπτυξης δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναπτυξιακή της δυναμική» επισήμανε.
«Χρειάζονται δυο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα, το να γίνουμε Ευρώπη χρειάζεται 8ετία».
Για την υπόθεση Γεωργούλη
Ήμουν πολύ προσεκτικός και δεν πρόκειται να εξάγω πολιτικά συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μονωμένα περιστατικ. Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο είναι τα χασντακ ΝΔ παιδεραστές. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ήταν κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Τσίπρας δεν τα αποκήρυξε ποτέ με την έμφαση που έπρεπε στη Βουλή.
Για την ευρωβουλή
Πιστεύω οτι πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να πάμε σε λίστα. Να έχει την ευθύνη των επιλογών αυτών που στέλνεται στην Ευρωβουλή ο πολιτικος αρχηγός κάθε κόμματος. Έχει έρθει η ώρα του αντι- σταρ σύστεμ και αυτό θα δείτε και στο ψηφοδέλτιο επικρατειας.
Για debate και Ανδρουλάκη
Για το debate ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».
«Ο κος Ανδρουλάκης δεν έχει εμφανιστεί καθόλου, δεν έχει δεχτεί να με συναντήσει, έχουμε κάνει μόνο μια χειραψία. Είναι ευκαιρία να δούμε στην πράξη τι σημαίνει συνεργασία» πρόσθεσε και τόνισε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις:
«Δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε οτι ο κος Ανδρουλάκης επέλεξε να μη τον συναντήσει πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης», ενώ επανέλαβε ότι αυτό που ενώνει Τσίπρα και Ανδρουλάκη είναι η αντιπάθεια τους για τον ίδιο.
«Ο κατώτατος μισθός θα προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, είπε ότι για τον ίδιο υπάρχει μία κάλπη, της 21ης Μαίου και αν το αποτέλεσμα είναι καλό ο στόχος γίνεται πιο εύκολος και δεν θα πει από τώρα κάτι για το τι θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές.
«Όλα θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πραγματικά ισχυρή θα έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να κυβερνήσει και πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που τυγχάνει να είμαι εγώ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι, ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του θα δεχτεί άλλον πρωθυπουργό αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.
«Ο ελληνικός λαός ψηφίζει και υποψήφιο πρωθυπουργό. Δεν είναι καινούργιο. Πάντα συνέβαινε», είπε.
Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι είμαστε μισή μονάδα πίσω και ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. «Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;», πρόσθεσε.
Για την ακρίβεια και όσους μιλούν για υπερφορολόγηση, ανέφερε: «Ένα μέρος του πλεονάσματος οφειλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη. Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό. Όταν ρώτησα τον κ. Τσίπρα δεν ήξερε πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που εισηγήθηκε. Να δώσω μία πρόγευση τι θα πούμε. Περαιτέρω μειώση εργοδοτικών εισφορών, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο για τα παιδιά, σκοπός μας να σβήσει το τέλος του επιτηδεύματος, οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ότι είναι παγκόσμιο. Εκτίμησε ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση, αλλά είναι πραγματικό πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών, των συντάξεων, ενώ είπε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε.
«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός θα προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.