Για να πάρουν το πράσινο φως για να εισέλθουν επί ευρωπαϊκού εδάφους
Στους Κήπους του Έβρου φτάνουν προϊόντα από την γειτονική Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες και υποβάλλονται σε συστηματικούς ελέγχους προτού πάρουν το πράσινο φως για να εισέλθουν επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, από τους Κήπους του Έβρου δηλώνει πιο καθησυχασμένος για την ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του, όταν διαπίστωσε την αυστηρότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται.
Πρόκειται βεβαίως για δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ ακολουθούν και εσωτερικοί έλεγχοι σε κάθε χώρα προορισμού.
Ο Βασίλης Δελησταμάτης, αντιπρόεδρος του αγροτικού τομέα περιφέρειας Αν. Μακεδονίας -Θράκης σημειώνει ότι 6.500- 7.000 φορτηγά ελέγχονται ετησίως από τους ειδικούς, προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος σε μη ασφαλή προϊόντα και για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων στις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, που έχουν την πρώτη ευθύνη.
Αν διαπιστωθεί μεγαλύτερο ποσοστό π.χ. φυτοφαρμάκων τότε αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, για τις εισαγωγές από την συγκεκριμένη χώρα που παρενέβη τις οδηγίες.
Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου και οι γεωπόνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων για τα προϊόντα που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγεί ο κ. Δελησταμάτης.
Αυστηρότεροι όλων είναι οι Βρετανοί όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα και επιστρέφουν οτιδήποτε δεν εμπίπτει στους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων.
Οι έλεγχοι είναι φυτουγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα υπάρχουν κτηνιατρικοί έλεγχοι, οι οποίοι είναι αρμοδιότητας άλλης υπηρεσίας.
Αλιεύματα και οστρακοειδή όλα περνούν από αντίστοιχο έλεγχο προτού καταλήξουν στις μεγάλες αγορές.
Είδηση της τελευταίας στιγμής έδωσε ο Δημήτρης Σταματάκης, όσον αφορά το πρόβλημα με την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Άρδα. Η συνεργασία που έχει συναφθεί με την γειτονική Βουλγαρία θα συνεχιστεί για να μην διακοπεί η ροή του ποταμού και αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι αγρότες με το πότισμα των χωραφιών, ειδικά σε μια περίοδο που το νερό γίνεται δυσεύρετο.