Ρούλα Πισπιρίγκου: «Όταν έχεις τρεις αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να ερευνήσεις σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου»

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Όταν έχεις τρεις αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να ερευνήσεις σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου»

Ένταση επικράτησε ανάμεσα στον Αλέξη Κούγια και τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη με τον ποινικολόγο να καλεί τον μάρτυρα να επισκεφθεί... ψυχίατρο

Η κρίσιμη στιγμή που η ανακοπή οδήγησε στην τετραπληγία την Τζωρτζίνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της εξέτασης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου του διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη.

Ο εντατικολόγος δέχτηκε σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τα «χαμένα» λεπτά που καθόρισαν την εξέλιξη στην υγεία του παιδιού. «Το πιο σημαντικό είναι πότε θα φωνάξει κάποιος βοήθεια. Επιμένω και λέω, ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά, θα έχω βλάβες. Χωρίς να υπάρξει βοήθεια στο θύμα. Το σημαντικό είναι, από την ώρα της ανακοπής πότε θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά!» εξήγησε ο μάρτυρας.

Κούγιας: Έχετε κάποιο στοιχείο, ότι η μητέρα δεν ζήτησε βοήθεια;
Μάρτυρας: Όχι, δεν το γνωρίζω
Κούγιας: Κανείς δεν λέει, ότι η μητέρα δεν ειδοποίησε αμέσως.
Μάρτυρας: Ο χρόνος αφορά το χρόνο της αναζήτησης βοήθειας. Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την αναζωογόνηση, αλλά το χρόνο που ζητείται βοήθεια.
Κούγιας: Αν γίνει η ανάνηψη, δεν θα έχει τίποτα το παιδί;
Μάρτυρας: Αν είναι μέσα στο νοσοκομείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.

«Πότε το παιδί έγινε τετραπληγικό;» ήταν η επίμονη ερώτηση του Αλέξη Κούγια. «Την όγδοη ημέρα πήραμε της πρώτες πληροφορίες περί υποξικής εγκεφαλοπάθειας και την δέκατη ημέρα περίπου μπορέσαμε να καταλάβουμε το "τσουνάμι". Εκεί διαπιστώσαμε τα προβλήματα της Τζωρτζίνας» υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Για ποιό λόγο στην κατάθεση σας δεν έχετε μια λέξη, ότι το παιδί ήταν τετραπληγικό.
Μάρτυρας: Με την υποξική εγκεφαλοπάθεια αυτό λέω.
Κουγιας: Γιατί αποφύγατε να το πείτε; Για να κερδίσετε χρόνο ή για να μη τους σοκάρετε; Ήταν το παιδί παράλυτο;
Μάρτυρας: Δεν λέμε έτσι…
Κούγιας: Έχουμε ένα παιδί παράλυτο, που μπήκε υγιές πριν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο! Πότε έγινε τετραπληγικό το παιδί;

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το πρωτόκολλο του brain cooling, που χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς, για να διασωθεί ο εγκέφαλος. «Το εγκεφαλικό οίδημα μπορούμε να το δούμε μετά τις πρώτες ώρες. Είναι μια δευτερογενής βλάβη, που ενδεχομένως η ασθενής έπαθε την ανακοπή. Οφείλαμε να το βάλουμε στο πρωτόκολλο της υποθερμίας, για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο» κατέθεσε ο γιατρός, με τον συνήγορο να κατηγορεί τους γιατρούς, πως επέλεγαν ψέματα στους γονείς και επανέρχεται ρωτώντας: «Αν έχει υποστεί εγκεφαλικό οίδημα, με το "πάγωμα" δεν θα γίνει;»
Μάρτυρας: Αυτά είναι πρωτόκολλα, που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Τις πρωτογενείς βλάβες δεν τις ξέρω. Τις μαθαίνω μετά την αποσωλήνωση. Να προλάβω τις δευτερογενείς προσπαθώ.
Κούγιας: Για ποιο λόγο δεν είπατε στους γονείς ότι είναι τετραπληγικό παιδί;
Μάρτυρας: Η ιεράρχηση των απαντήσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Προέχει η ζωή. Όταν το παιδί ήταν διασωληνωμένο και παλεύαμε για τη ζωή του, δεν θα τους έλεγα για τετραπληγία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γιατρός σημείωσε, πως γνωρίζει την κεταμίνη. «Είναι η δουλειά μου» είπε, διευκρινίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την αδρεναλίνη, που χορηγήθηκε στο παιδί κατά την ανάνηψη. Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε, πως πήρε πληροφορίες για τα αλλά δύο παιδιά της οικογενειας, που έφυγαν από τη ζωή, από τους ίδιους του γονείς. «Στην ιατρική οφείλουμε να πάρουμε πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό. Ήταν επιτακτικό αυτό. Οι ερωτήσεις μου είχαν να κάνουν με τη διάσωση της Τζωρτζίνας» τόνισε ο κ. Ηλιαδης.

Κούγιας: Ζητήσατε τους ιατρικούς φακέλους των άλλων δυο παιδιών;
Μάρτυρας: Όχι, έκανα κάτι καλύτερο. Ρώτησα τους γονείς.
Κούγιας: Είναι ασφαλέστερο αυτό;
Μάρτυρας: Η Ίριδα δεν είχε ιατρικό φάκελο και για τη Μαλένα ήρθαν από τη θεράπουσα ιατρό. Για τη Μαλενα είχα την πληροφορία, ότι έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια και η Ίριδα έφυγε στον ύπνο. Με τη γιατρό στο Παίδων ήθελα να έχω άμεσα πληροφορίες.
Κούγιας: Σας είπε αυτή η γιατρός, ότι έχει γίνει μήνυση σε βάρος της από τους γονείς;
Μάρτυρας: Όχι.
Κούγιας: Γιατί δεν πήρατε τους φακέλους;
Μάρτυρας: Μίλησα με τη γιατρό της Μαλένας. Είναι η γιατρός των λευχαιμιών στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα μαζί της χρόνια και τη θεωρώ εξαιρετική γιατρό. Θα αμφισβητούσα την παιδογκολόγο;

Μάλιστα ανέφερε, πως ως γιατρός της εντατικής είναι ειδικός και γνωρίζει, ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν είναι αιφνίδιος θάνατος. «Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι περιστατικό μονάδος. Από αυτά που μου είπε η κ. Μπάκα, δεν μπορούσε να είναι έτσι. Εμπιστεύομαι το κλινικό κριτήριο της κ. Μπάκα» υπογράμμισε ο εντατικολόγος.

Κούγιας: Για ποιο λόγο αναφερθήκατε το ψυχολογικό συναίσθημα της κατηγορούμενης;
Μαρτυρας: Για το συναίσθημα της κατηγορούμενης δεν θυμάμαι, όχι.
Κούγιας: Θα σας διαβάσω «υπήρχε διαφοροποίηση στο συναίσθημα της…». Τι εννοείτε;
Μάρτυρας: Σαν γιατρός που ενημερώνω τους γονείς, έχω ένα κριτήριο να καταλάβω, πως απαντούν στους γιατρούς. Υπήρχε μια διαφοροποίηση και απομάκρυνση. Το συζητήσαμε αυτό με τη μητέρα.
Κούγιας: Μπορούσε να μην έχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς; Μπορεί να ήταν αυτό το συναίσθημα της;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε. Το είπα αυτό, το ένιωσα μετά τις συζητήσεις με τη μητέρα. Υπήρχε διαφοροποίηση σε σχέση με το συναίσθημα που βλέπω σε άλλους γονείς. Όμως έφερα παράδειγμα και γονείς από Βόρεια Ευρώπη, που έχουν άλλες αντιδράσεις. Αναφέρθηκα στο συναίσθημα της μητέρας κατά την επαφή με τη μικρή Τζωρτζίνα.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

«Όταν έχεις τρεις αιφνίδιους θανάτους, οφείλεις να το κάνεις» είπε ο μάρτυρας εξηγώντας στη συνέχεια τις αναφορές του στο σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, το οποίο ερεύνησε με κεντρικό πρόσωπο τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Ο εντατικολόγος δέχτηκε τις βολές της υπεράσπισης, η οποία αμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησε, πως εκείνος φέρει ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης. Οι τόνοι ανέβηκαν και η υπεράσπιση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά του μάρτυρα, όταν η πρόεδρος ζήτησε να μην γίνεται «επίθεση» σε βάρος του.

«Εμείς κάνουμε μηνύσεις, όχι επιθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος σημείωσε, πως στη Μεγάλη Βρετανία έχουν απαγορευτεί οι καταδίκες σύμφωνα με το συγκεκριμένο σύνδρομο. «Κάθε σοβαρός γιατρός που σέβεται τον όρκο του οφείλει να το ψάξει για να το αποκλείσει» επέμεινε ο μάρτυρας.

Κούγιας: Σε ποιο πρωτόκολλο εντατικολογίας προβλέπεται, ότι πρέπει να ερευνηθεί αυτό;
Μάρτυρας: Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν!
Προεδρος: Υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο αυτό;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Οφείλει ο γιατρός να ενημερώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ερευνήσει τι συμβαίνει. Ο γιατρός δεν θα πάει στην εισαγγελία αλλά θα απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί το παιδί και τη μητέρα. Απευθύνθηκα στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου …
Κούγιας: Πως το υποψιαστήκατε;
Μάρτυρας: Η διαταραχή αυτή έχει μια μορφή θανατηφόρα. Οι άλλοι δυο θάνατοι με έκαναν να θέλω να ερευνήσω κι αυτό.
Κούγιας: Ξέρετε ότι στην Ευρώπη έχει απαγορεύει να καταδικάζονται με πραγματογνωμοσύνη για αυτό το σύνδρομο; Έχετε υποψιαστεί ποτέ στην καριέρα σας τέτοιο σύνδρομο και έχετε ξανά επισκεφθεί τους ψυχιάτρους για κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω για τα δικαστήρια. Για το σύνδρομο αυτό στην καριέρα μου το έχω υποψιαστεί και εντοπίστηκαν άλλες δυο φορές.

Της αναφοράς για την παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου από τον μάρτυρα σε ψυχίατρο, ο οποίος δεν διαπίστωσε πως πάσχει από κάποιο σύνδρομο, ακολούθησε η ερώτηση του συνήγορου, αν εκείνος έχει επισκεφθεί ψυχίατρο. «Όχι» ήταν η απάντηση του γιατρού, με τον Αλέξη Κούγια να τον καλεί να επισκεφθεί και ο ίδιος ψυχίατρο και τον γιατρό, την ώρα που ολοκληρωνόταν για σήμερα η κατάθεση του, να αναφέρει μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Θα έρθω με τον ψυχίατρο αύριο». «Αφήστε τους δικηγόρους και πάρτε τους ψυχιάτρους» ήταν το σχόλιο του Αλέξη Κούγια, που το πρωί επέμενε να ρωτά, αν ο μάρτυρας συνοδεύεται από δικηγόρο, αλλά απάντηση δεν πήρε, καθώς η πρόεδρος απαγόρευσε την ερώτηση.

Νέα ένταση για τις μεταμοσχεύσεις

Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας έθεσε και το θέμα των μεταμοσχεύσεων με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις ερωτήσεις που έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο συνήγορος της κατηγορούμενης ανέφερε, πως ο γιατρός έφτασε μέχρι τον υπουργό και τον κατηγόρησε, πως του έκανε επίσπευση, πως δήθεν είναι κατά των μεταμοσχεύσεων. «Θα σας παραπέμπω στο "πάγωμα εγκεφάλου"» είπε ο μάρτυρας με την πρόεδρο να απευθύνεται στον Αλέξη Κούγια λέγοντας: «Άλλο ρωτήσατε για τις μεταμοσχεύσεις» και το ακροατήριο να αντιδρά.

Μαρία Ζαχαροπούλου