Νέα επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξή του στο Spiegel.
«Εχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να στηρίζονται σε εμένα ότι θα μπορώ να αποτρέψω σε κάθε περίπτωση μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων», δηλώνει στο Spiegel ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Σε προδημοσίευση της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι φαίνεται πως οι Έλληνες πιστεύουν ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί να βγάλει ένα λαγό από το καπέλο στο τέλος. Δεν είναι όμως έτσι».
«Δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα», δηλώνει προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη που του έδειξα δεν ανταποδώθηκε ισομερώς».
«Αντι να παραπονιέται θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι η Κομισιόν του προσέφερε επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2020. Αν ήμουν Ελληνας πρωθυπουργός, θα το 'πουλούσα' αυτό ως επιτυχία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό.
Κύκλος επαφών Γιούνκερ με στόχο τη συμφωνία
Εν τω μεταξύ δράση για να υπάρξει τελικά συμφωνία Αθήνας - δανειστών - η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνέντευξή του στο Spiegel - ανέλαβε εκ νέου από σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κ. Γιούνκερ είχε σήμερα το πρωί επικοινωνία για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε.
Ο κ. Γιούνκερ εντός της ημέρας αλλά και το σαββατοκύριακο θα έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και συμφωνία που θα πιστοποιήσουν οι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης ΠΟΥ προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα. Προηγουμένως και συγκεκριμένα ως το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Στη συνέχεια, στις 4 ώρα Ελλάδας της ίδιας ημέρας, η σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015 μεταυτόχρονη κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.