Η Ελλάδα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στο σημερινό Eurogroup, με μία πλήρη πρόταση που περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και μπορεί να βάλει τέλος στο “ελληνικό δράμα” αν εγκριθεί, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως αυτή ήταν μία κίνηση καλής θελήσεως προς τους εταίρους, που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί ξανά χρήματα από τους εταίρους της για να πληρώσει μισθούς και άλλες υποχρεώσεις.
Όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά εξήγησε πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ υποστήριξε πως η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι πολύ μικρή για να δικαιολογήσει ένα τέτοιο αδιέξοδο.
Ο Γ. Βαρουφάκης άσκησε σκληρή κριτική στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup, σχολιάζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup επέλεξε να εστιάσει στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς, και όχι στις ευθύνες όλων των πλευρών. Σημείωσε ακόμα ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες είναι υπεύθυνοι να βρουν μία λύση για την Ελλάδα.
Όσο για το αν είναι ακόμα εφικτή μία συμφωνία, εκτίμησε πως, αν και δεν υπάρχει πολύς χρόνος, είναι επαρκής για την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς λύσης.
Ερωτηθείς αν είναι πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως τα capital controls είναι το "άκρως αντίθετο" της νομισματικής ένωσης και θα έδειχναν μία νομισματική ένωση που αποτυγχάνει να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή κεφαλαίων. Κατηγόρησε ακόμα την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αντί να παρέχει εγγυήσεις για τη σταθερότητα των τραπεζών, όπως οφείλει, με την πρόσφατη παρέμβασή της "ενισχύει τον πανικό".
Οι προτάσεις Βαρουφάκη
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του blog του, την παρουσίαση των προτάσεων που έκανε στο Eurogroup, προκειμένου όπως υποστηρίζει να φανεί η αλήθεια μετά από τόσες παρερμηνείες που έχουν γίνει - “το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα και τις κακόβουλες 'διαρροές' είναι η διαφάνεια”, σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Παραθέτοντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει:
- Μία εκτενή (αλλά βελτιστοποιημένη) ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων με ορίζοντα την περίοδο 2015-2025
- Τη δημιουργία μίας πλήρως ανεξάρτητης αρχής φόρων και τελών (υπό την αιγίδα και επίβλεψη της Βουλής)
- Ένα Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα επιβλέπει τον προϋπολογισμό
- Ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Φιλελευθεροποίηση αρκετών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών
- Κατάργηση πολλών φόρων υπέρ τρίτων
- Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (εισαγωγή κανονικού συστήματος αξιολόγησης, , μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εκσυγχρονισμός και ενοποίηση του μισθολογίου).
Σε αυτά προσθέτει και τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τον ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεις, ωστόσο σημειώνει με νόημα:
“Σας ζητώ να λάβετε σοβαρά υπ' όψιν αυτήν τη σημαντική διαφορά μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που επιτίθενται σε παρασιτικές συμπεριφορές ή ελαττώματα, και των παραμετρικών αλλαγών που αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνουν τα προνόμια των πιο αδύναμων”.