Έρευνα-έκπληξη: Τα καγκουρό είναι… αριστερόχειρες!

Προφανώς γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους είναι δεξιόχειρες, με τους αριστερόχειρες να αποτελούν μειοψηφία. Αυτό που όμως δε γνωρίζετε (και μέχρι πρόσφατα δε γνώριζαν ούτε οι επιστήμονες) είναι ότι και τα καγκουρό έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα από τα δύο τους χέρια – για την ακρίβεια, προτιμούν το αριστερό!

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές πανεπιστημίων της Ρωσίας και της Αυστραλίας σε άγρια καγκουρό, δείχνει ότι τα συμπαθή μαρσιποφόρα της Ωκεανίας έχουν μία έμφυτη τάση να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι για να τρέφονται και για άλλες δρστηριότητες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό των καγκουρό που εμφανίζουν την τάση να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι είναι αντίστοιχο του ποσοστού των δεξιόχειρων ανθρώπων.

Η έρευνα αυτή φαίνεται να ανατρέπει τη θεωρία ότι η επιλογή χεριού αποτελεί χαρακτηριστικό κυρίων των ανθρώπων και των πιθήκων. Μάλιστα, οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν περίμεναν να βρουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα για τα καγκουρό, εξαιτίας των διαφορών που έχει ο εγκέφαλός τους από αυτόν των πρωτευόντων θηλαστικών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Biology.