Δανία: Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές για την “ωραία πρωθυπουργό” Σμιτ

 Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Δανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα από το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν νέα κυβέρνηση και νέα Βουλή, σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στην κεντροαριστερά της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και την κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν η οποία επιδιώκει να την εκθρονίσει, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία κυριάρχησαν ζητήματα που άπτονται της οικονομίας και της μετανάστευσης. 

Η Τόρνινγκ-Σμιτ, επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβερνητικής συμμαχίας και η πιο ωραία πολιτικός της ΕΕ, όπως έχει ψηφιστεί, υπολόγιζε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Δανίας θα της εξασφάλιζε μια νέα θητεία. Όμως οι δημοσκοπήσεις φέρουν την κυβερνητική συμμαχία να ισοψηφεί με την αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα εμφανίστηκε να υπολείπεται της αντιπολίτευσης, ενίοτε με μεγάλη διαφορά, λόγω των αθετημένων υποσχέσεών της μετά την ανάδειξή της στην εξουσία το 2011, αλλά και της δυσαρέσκειας των πολιτών για μεταρρυθμίσεις που προώθησε. 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το ένα πέμπτο των εκλογέων στη Δανία παρέμενε μέχρι σήμερα αναποφάσιστο. 

Οι εκλογές "είναι πραγματικά αμφίρροπες", σχολίασε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Δανίας αφού ψήφισε στην Κοπεγχάγη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Στίβεν Κίνοκ, Βρετανό βουλευτή. Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κάλεσε ακόμη τους ψηφοφόρους να δείξουν εμπιστοσύνη στην οικονομική της πολιτική και να προασπίσουν το κράτος πρόνοιας. 

Από την πλευρά του, ο Ράσμουσεν δεσμεύθηκε εκ νέου σήμερα ότι θα πιέσει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μετανάστευση, τασσόμενος υπέρ των προσπαθειών του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να αλλάξει τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ. "Βλέπω αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας" όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, είπε ο Ράσμουσεν εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. 

Στη Δανία - γνωστή επί σειρά ετών για έναν πολιτικό πολιτισμό συναίνεσης - αρκετή έμφαση επελέγη από τα μέσα ενημέρωσης να δοθεί στις διαφορές των προσωπικοτήτων των ηγετών των δύο συμμαχιών μάλλον, παρά στις πολιτικές τους διαφωνίες. Η Τόρνινγκ-Σμιτ, 48 ετών, αλλά και ο Ράσμουσεν, 51 ετών, έχουν κατηγορηθεί συχνά ότι διάγουν σπάταλο βίο: η πρωθυπουργός έχει αποκτήσει το προσωνύμιο "Γκούτσι Χέλε" για την προτίμησή της στη συγκεκριμένη ιταλική φίρμα ρούχων, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης "Πολυτελής Λαρς". 

Οι κάλπες κλείνουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο έξιτ πολ. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τις 01:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).