Τα κύρια κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είναι τα εξής: Berlaymont (τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), το κτίριο του Justus Lipsius Council (τα κεντρικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), το Ευρωκοινοβούλιο, η Γερμανική καγκελαρία (δεν αιφνιδιάζει και κανέναν αυτό), Westminster (τα κεντρικά της βρετανικής κυβέρνησης) και το εστιατόριο του Stanhope Hotel στις Βρυξέλλες. Εκεί στο τελευταίο, αν μπει κανείς θα δει συχνά το εξής θέαμα: 5 κυρίους, τον Μανφρεντ Βέμπερ (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), τον Μάρτιν Σουλτς, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Φρανς Τίμερμανς (αντιπρόεδρος της Κομισιόν) και τον Τζιάνι Πιτέλα (επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο), να τρώνε γκουρμέ πιάτα και να γελάνε.
Κι εκεί, μεταξύ τύρου και αχλαδίου (καλά ίσως να είναι και χαβιάρι και σαμπάνια και πιο γκουρμέ πιάτα) και των "καλύτερων αστείων", όπως γράφει το Politico, η ομάδα αυτή των 5 κυρίων, αλλιώς γνωστή και σαν " G5 ", προσχεδιάζει και αποφασίζει (τελικά) για το μέλλον της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Politico, η G5 συνέρχεται δυο ή τρεις φορές κάθε μήνα, για να συζητήσουν τα πολιτικά προβλήματα και να τους βρουν (;) λύση. Μάλιστα, η ιστοσελίδα σχολιάζει ότι είναι οι ίδιοι που αποκαλούν εαυτούς G5, σε αναλογία προς τη G7, καθώς θεωρούνται και θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι οι παίκτες κλειδιά στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της ΕΕ.
Ο ίδιος ο Βέμπερ δήλωσε στο Politico ότι τα δείπνα αυτά είναι "σημαντικά για να διατηρηθεί μια σταθερή κατάσταση" και να μπορούν να νομοθετούν "αποτελεσματικά". "Χωρίς αυτά (τα δείπνα) δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου" δηλώνει.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους G5, η ομάδα είναι τόσο σημαντική γιατί εκπροσωπεί τις κύριες δυνάμεις (πολιτικές και διοικητικές) της ΕΕ.
Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δείπνα το δείχνει το γεγονός ότι οι 5 άνδρες πάνε εκεί χωρίς κανέναν απολύτως βοηθό, σύμβουλο ή εκπρόσωπο.
Οι συζητήσεις γίνονται στα Αγγλικά ενώ ο Τίμερμανς, που μιλά 7 ξένες γλώσσες μεταφράζει στα Ιταλικά για τον Πιτέλα.
Η Politico αναφέρει πως εκτός από τη διοικητική σημασία των δείπνων αυτών (δηλαδή τη λήψη αποφάσεων), έχουν και μια σημαντική ψυχολογική διάσταση: οι 5 άνδρες κατευνάζουν ο ένας το θυμό ή τις απογοητεύσεις του άλλου, εξασφαλίζονται οι πολιτικές ισορροπίες που επιτρέπουν να περάσουν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες από το Ευρωκοινοβούλιο (σαν σύναψη συμμαχιών για να περάσει ένα νομοσχέδιο σε μια εθνική Βουλή ας πούμε).
Κάποιες ελάχιστες φορές, οι G5 επιτρέπουν και σε κάποιους να κάθονται στο τραπέζι τους. Για να μπει και 6η καρέκλα όμως θα πρέπει να το αποφασίσουν ομόφωνα και οι 5...