Να αποκαταστήσει τον διαδεδομένο “μύθο” ότι οι Γερμανοί πολίτες πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο-παρέμβασή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Όπως εξηγεί ο πρωθυπουργός, το ασφαλιστικό μας σύστημα πράγματι έχει πρόβλημα, όμως τα κύματα περικοπών δεν έχουν αποδώσει κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.
“Ίσως να ακούγεται εντυπωσιακά μεγάλο ως μέγεθος ότι ποσοστό 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Στην πραγματικότητα, όμως, μόλις το 30% αφορά τις συντάξεις και εν πάση περιπτώσει οι μισθοί είναι διαφορετικό πράγμα από τις συντάξεις και η άθροισή τους είναι σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα”, τονίζει ο κ. Τσίπρας, παραθέτοντας στοιχεία για την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα από το 2007 ως το 2013, κι ενώ στη Γερμανία παραμένει σχεδόν σταθερή.
“Αρκεί η απλή αριθμητική για να συμπεράνει κανείς ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ΑΕΠ (του παρονομαστή) και όχι στην αύξηση της δαπάνης (του αριθμητή). Με άλλα λόγια, το ΑΕΠ μειώθηκε πιο γρήγορα από τις συντάξεις”, εξηγεί.
Όσο για τις ηλικίες συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, σημειώνει: “Η αλήθεια είναι το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι στα 67 έτη για άντρες και γυναίκες, δηλαδή δύο χρόνια πάνω από τη Γερμανία. Η μέση ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας των αντρών στην Ελλάδα είναι στα 64,4 χρόνια, δηλαδή 8 μήνες νωρίτερα από τα 65,1 χρόνια της Γερμανίας, ενώ οι Ελληνίδες γυναίκες αποχωρούν από την εργασία τους στα 64,5 χρόνια, 3,5 περίπου μήνες αργότερα από τις Γερμανίδες που αποχωρούν στα 64,2 χρόνια”.
Ως ένα επιπλέον στοιχείο που αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ελλάδας της κρίσης παραθέτει το γεγονός ότι, μολονότι το ασφαλιστικό σύστημα υπό κανονικές συνθήκες εξασφαλίζει ότι οι νέοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των γονιών τους, σήμερα “συχνά βλέπουμε αυτή την αλληλεγγύη αντεστραμμένη, αφού οι συντάξεις των γονιών χρηματοδοτούν την επιβίωση των παιδιών τους. Οι συντάξεις της τρίτης ηλικίας είναι το τελευταίο καταφύγιο για ολόκληρες οικογένειες που έχουν ένα ή κανένα πλέον μέλος να εργάζεται σε μια χώρα με ανεργία 25% στο γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους”.
“Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι, που θα προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Από την άλλη δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του”, υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις στους Θεσμούς για τον εξορθολογισμό του συστήματος.
“Ο Ντισραέλι έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. Ας μην επιτρέψουμε μια ιδεοληπτική χρήση των δεικτών να καταστρέψει την ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων. Είναι καθήκον όλων μας”, καταλήγει ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.