Από πολύ παλιά δεν αποτελούσε κάτι σπάνιο οι άνθρωποι να…παραδίδονται στην αγκαλιά του Μορφέα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας κλασικής μουσικής. Ο Βρετανός συνθέτης Μαξ Ρίχτερ έγραψε ένα έργο διάρκειας 8 ωρών στο οποίο έδωσε τον τίτλο «ΥΠΝΟΣ» (SLEEP) και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύει σε αυτό ακριβώς: στο να κάνει δηλαδή το φιλοθεάμον κοινό να αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια της παράστασής του, όπου μάλιστα θα προσφέρονται στους μουσικόφιλους ακόμα και κρεβάτια.
«Πρόκειται για ένα 8ωρο νανούρισμα» υπογράμμισε ο Ρίχτερ, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες της Βρετανίας, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα, στο οποίο προστίθεται ότι το έργο αυτό, που συνδυάζει την ηλεκτρονική μουσική με μια μελωδία- νανούρισμα με βασικό όργανο το τσέλο, στην κυριολεξία «έχει στόχο να στείλει τον ακροατή για ύπνο».
«Πρόκειται για μια μουσική μελωδία για τη νύχτα και ελπίζω ότι οι άνθρωποι πράγματι θα κοιμηθούν κατά τη διάρκειά της» υπογραμμίζει ο Ρίχτερ σε ένα τρέιλερ για το έργο του στον ιστότοπο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=N6aFKng8-sc)
«Κατά ένα τρόπο, το θέμα που θέτει το κομμάτι αυτό είναι πως τα πάντα γύρω μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ο ρυθμός της ζωής μας επιταχύνεται και νομίζω ότι πολλοί από εμάς νιώθουν την ανάγκη να ξεκουραστούν για λίγο, (έχουν ανάγκη) από ένα σημείο ανάπαυσης. Και αυτό ακριβώς είναι αυτή η σύνθεση, ένα μέρος για να ξεκουραστούν για 8 ώρες» τόνισε ο ίδιος.
Το SLEEP θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο σε μία συναυλία που θα διαρκέσει από τα μεσάνυχτα έως τις 8 το πρωί. Οι θεατές δεν θα κάθονται σε καθίσματα αλλά θα τους έχουν παραχωρηθεί κρεβάτια, σημειώνεται στο δελτίο τύπου της εταιρείας ηχογράφησης του Ρίχτερ Deutsche Grammophon.
Μια ψηφιακή ηχογράφηση διάρκειας επίσης 8 ωρών θα κυκλοφορήσει στις 4 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι κλασικής μουσικής που έχει ποτέ ηχογραφηθεί.
Σε ένα άλλο δελτίο Τύπου, ο Βρετανός συνθέτης δηλώνει ότι εδώ και πολύ καιρό τον συνάρπαζε το θέμα του ύπνου και ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι για να κοιμηθούν.
«Το να κοιμόμαστε είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που όλοι μας κάνουμε» είπε.
«Δαπανάμε το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο και πάντα υπήρξε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, ακόμα κι όταν ήμουν παιδί».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι συμβουλεύτηκε τον Αμερικανό νευροεπιστήμονα Ντέιβιντ Ίγκλεμαν ενώ συνέθετε το κόμμάτι του, προκειμένου να μάθει περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Για εμένα, το SLEEP είναι μια απόπειρα να κατανοήσουμε πως ο χώρος που δημιουργείται όταν η συνείδησή μας αναπαύεται μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο τον οποίο θα μπορεί να γεμίσει η μουσική» σημείωσε ο συνθέτης.
Ο Ρίχτερ εξάλλου τόνισε ότι άντλησε έμπνευση από τα έργα άλλων σύγχρονων συνθετών όπως ο Τζον Κέιτζ, ο Τέρι Ράιλι και ο Λαμόντ Γιανγκ.