Εμφανώς εκνευρισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των δανειστών προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο Γιούνκερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπλανά τους ψηφοφόρους σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων των δανειστών. “Δε με νοιάζει για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό”, ανέφερε ο Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters, προσθέτοντας πως πολλοί “υποφέρουν περισσότερο από άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση” από τις προσπάθειες για τη μείωση των χρεών.
“Η συζήτηση στην Ελλάδα και εκτός της Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι (...) πραγματικά προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Έλληνες για πράγματα (που λένε) στον ελληνικό λαό που δεν είναι συνεπή με αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό”, υπογράμμισε ακόμα ο πρέοδρος της Κομισιόν.
Ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν δεν υποστηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα, και έχει προτείνει άλλους τρόπους για τη βελτίωση του ελληνικού προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων και μία “μετριοπαθής περικοπή” στις αμυντικές δαπάνες. Μάλιστα, διεμήνυσε πως αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να αυξήσει τον ΦΠΑ, θα ήταν μεγάλο λάθος.
Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι από την Κυριακή το βράδυ και μετά δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση. "Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα, γιατί οι διαπραγματεύσεις, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούν πουθενά", υποστήριξε.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας, γιατί όπως είπε, "είναι σημαντικό για την ΕΕ, την Ελλάδα και για όλους". Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Η απάντηση της κυβέρνησης
“Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά” η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα και τα φάρμακα και οι άλλες προτάσεις των θεσμών, απαντά η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις κατηγορίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
“Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ”, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίδης, και διευκρινίζει: “Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις”.
“Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών”, καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.