Μπορεί οι γυναίκες να θεωρούνται το “ασθενές φύλο”, αλλά μία νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την αντίληψη.
Ο καθηγητής Νέιλ Γκέμελ από το Πανεπιστήμιο του Otago στην Νέα Ζηλανδία, λέει πως οι άνδρες πραγματικά είναι το ασθενές φύλο. Ο ίδιος έχει διατυπώσει μια θεωρία που αποδεικνύει πως οι μητέρες μεταφέρουν το ελαττωματικό DNA στους γιους τους.
Το μιτοχονδριακό DNA περνάει από τις μητέρες στα παιδιά τους. Τα μιτοχόνδρια είναι οι «μπαταρίες» του οργανισμού, που τροφοδοτούν τα κύτταρα του σώματός μας και είναι ιδιαίτερα άφθονα στην καρδιά, τους μύες, τον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια.
Κανονικά, οι δύο γονείς “περνούν” τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά και οι τυχόν επιβλαβείς μεταλλάξεις αποβάλλονται κατά τη διάρκεια των γενεών. Ωστόσο, το μιτοχονδριακό DNA μετακυλίεται μόνο από τις κόρες.
Ο καθηγητής Γκέμελ εξηγεί ότι, καθώς το μιτοχονδριακό DNA περνάει από τις μητέρες στα παιδιά τους, τα στοιχεία εκείνα που είναι ελαττωματικά για τις γυναίκες τείνουν να εξαφανίζονται, ενώ εκείνα που προκαλούν προβλήματα στους άνδρες παραμένουν.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες μπορεί να κληρονομήσουν ένα “κακό” DNA για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών, και αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες, κατά μέσο όρο, ζουν τρία ή τέσσερα χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες.
«Πρόκειται για μια ατυχή πλευρά της μητρικής κληρονομιάς, το ότι τα αρσενικά παιδιά είναι καταραμένα ή τους παρέχονται ανεπαρκή μιτοχόνδρια», εξηγεί ο Γκέμελ, συμπληρώνοντας πως τα προβληματικά αυτά γονίδια δεν προκαλούν προβλήματα στις γυναίκες.
Η θεωρία του παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία στη Λισαβόνα και για την επεξήγησή της χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη διαφόρων ζώων.