Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας προβλέπει το 67,8% των ερωτηθέντων σε έρευνα της GPO που παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Ανατροπή” στο Mega.
Στο ερώτημα "πώς πιστεύετε ότι θα λήξει η διαπραγμάτευση", οι πολίτες προβλέπουν ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές σε ποσοστό 8,3%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας σε ποσοστό 67,8%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών σε ποσοστό 19,4% ενώ το 4,5% δηλώνει “δεν ξέρω/δεν απαντώ”.
Στο ερώτημα “ποιος ευθύνεται, η κυβέρνηση ή οι δανειστές, για το γεγονός ότι έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία”, το 37,4% απαντούν η ελληνική κυβέρνηση, το 56,3% απαντούν οι εταίροι-δανειστές μας, και το 6,3% δηλώνουν “δεν ξέρω/δεν απαντώ”.
Κληθέντες να επιλέξουν ανάμεσα σε “κακή συμφωνία” με λιτότητα, αλλά παραμονή στο ευρώ, ή σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, το 56,2% επιλέγει την “κακή συμφωνία”, ενώ το 35,4% τη χρεοκοπία.
Στο ερώτημα “ευρώ πάση θυσία;”, το 69,7% απαντά “ναι” ή “μάλλον ναι” (ποσοστό μειωμένο κατά 10 περίπου μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο), ενώ το 28,9% απαντά “όχι” ή “μάλλον όχι”.
Ιδιαίτερα διχασμένοι εμφανίζονται πάντως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα του νομίσματος. Σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα, το 53,8% των ψηφοφόρων του κόμματος θα ψήφιζε το ευρώ, έναντι 39,5% που θα προτιμούσε ένα εθνικό νόμισμα, ενώ στο ερώτημα για “κακή συμφωνία” ή χρεοκοπία, “κακή συμφωνία” επιλέγει το 43,3% και χρεοκοπία το 45,6%.
Όσο για το αν η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ό,τι κι αν προβλέπει αυτή, το 77,3% απαντά “ναι” και το 15,7% “όχι”.
Στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, “ναι” απαντά το 66,2% των πολιτών και “όχι” το 26,1%. Ωστόσο, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό, με το 57,3% να διαφωνεί με την αλλαγή ηγεσίας, ενώ το 39,6% να συμφωνεί.
Σε ερώτημα για το αν το ΠΑΣΟΚ έχει προοπτικές στην πολιτική ζωή του τόπου, το 75% εκτιμά πως δεν έχει προοπτικές, ενώ το 23,8% πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ έχει προοπτικές.
Επίσης, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 57,5% πως, "παρότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε". Το 18,8% πιστεύει ότι η ΕΕ "αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή". Το 21,3 πιστεύει ότι "η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Πρέπει να φύγουμε από αυτήν". Το 2,4% δηλώνει “δεν ξέρω δεν απαντώ”.
Η πανελλαδική έρευνα της GPO διενεργήθηκε στο διάστημα 12 έως και 15 Ιουνίου σε δείγμα 1.000 ατόμων.