Περισσότερη ώρα διαρκεί ο τοκετός για τις εγκύους που φοβούνται να γεννήσουν, σε σχέση με τις γυναίκες που βλέπουν την όλη διαδικασία πιο χαλαρά, σύμφωνα με μία νέα νορβηγική έρευνα, μία από τις πρώτες διεθνώς που μελέτησε αυτό το ζήτημα.
Οι ερευνητές, μ' επικεφαλής τη Σαμάνθα Σάλβενσεν Άνταμς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακέρσους μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 2.200 εγκύων γυναικών, οι μισές από τις οποίες δεν είχαν ξαναγεννήσει. Συνολικά, όπως δήλωσαν, το 7,5% των γυναικών φοβούνταν τον επερχόμενο τοκετό.
Οι Νορβηγοί γιατροί διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι φοβισμένες έγκυοι είχαν τελικά τοκετό που διήρκεσε μιάμιση ώρα περισσότερο -περίπου οκτώ ώρες- σε σχέση με τις πιο θαρραλέες, που χρειάστηκαν γύρω στις εξήμισι ώρες.
Αν απομονωθούν, όμως, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην επιμήκυνση του τοκετού, όπως η επισκληρίδιος αναισθησία, τότε, κατά τους ερευνητές, ο φόβος από μόνος του εκτιμάται ότι αυξάνει κατά μέσο όρο κατά 47 λεπτά τη διάρκεια του τοκετού.
Ο φόβος του τοκετού επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειασθεί επείγουσα (μη προγραμματισμένη) καισαρική τομή (ποσοστό 10,9% έναντι 6,8%) ή η γέννα του μωρού να απαιτήσει τη χρήση χειρουργικών λαβίδων (ποσοστό 17% έναντι 10,6%). Πάντως, παρά τον φόβο τους, το 89% των εγκύων κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο έναντι ποσοστού 93% μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν τέτοιο φόβο.
Ο φόβος και το άγχος πριν τη γέννα μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση των ορμονών κατεχολαμινών στο αίμα, οι οποίες, με τη σειρά τους, μειώνουν την ικανότητα συστολών της μήτρας, γεγονός που παρατείνει τον τοκετό.
Πηγή: k-mag.gr