Πού ποντάρει ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής
Ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, έχει συνειδητοποιήσει πως η συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» στις προσεχείς εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη μετά και την ψήφιση της τελευταίας τροπολογίας βάσει της οποίας θα αποφασίσει για την πολιτική τύχη του μορφώματος η εννεαμελής Ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου. Οπότε εξυφαίνει σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο σχέδιό του, συνεχίζοντας παράλληλα να απασχολείται ως… νοσοκόμος στο οδοντιατρείο του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού.
Βάσει των σχεδιασμών του, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί προς τα έξω σαν θύμα πολιτικής δίωξης και θα ποντάρει στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές την 2α Ιουλίου – κάτι που δεν θεωρείται απίθανο.
Σε αυτές τις δεύτερες εκλογές όμως, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κόμμα, στο οποίο ο κ. Κασιδιάρης θα δηλώσει απλώς τη στήριξή του, προτρέποντας τους οπαδούς του να προτιμήσουν τον συγκεκριμένο σχηματισμό. Ποιο κόμμα μπορεί να είναι αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα το «Εάν». Πρόκειται για το κόμμα που είχε ιδρύσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, τη λειτουργία του οποίου έχει αναστείλει προσωρινά, καθώς αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες».
Εάν οι «Έλληνες» κοπούν από τον Άρειο Πάγο, τότε τίποτα δεν εμποδίσει τον κ. Κανελλόπουλο να ενεργοποιήσει εκ νέου το δικό του κόμμα με τον τίτλο «Εάν», που δεν θα εμφανίζει ως υποψήφιο τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή.
Τι προβλέπει ο νόμος
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 102 του νόμου 5019/3023 «στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.
Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. H κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134 (σ.σ. περί εσχάτης προδοσίας), 187 (σ.σ. περί εγκληματικής οργάνωσης) και 187Α (σ.σ. περί τρομοκρατικών οργανώσεων) του Ποινικού Κώδικα. Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό».