Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζήτησε σήμερα από τη Νότια Αφρική να συλλάβει τον Πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ ελ-Μπασίρ, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, και ένα δικαστήριο της Πρετόρια ζήτησε από τις αρχές να μην τον αφήσουν να εγκαταλείψει τη χώρα όσο η δικαιοσύνη δεν θα έχει αποφασίσει για την τύχη του.
Σαν να μην συμβαίνει τίποτε ωστόσο, ο ελ-Μπασίρ, ο οποίος διώκεται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, πήρε θέση νωρίς το απόγευμα στην πρώτη σειρά των αρχηγών κρατών για την "οικογενειακή" φωτογραφία, όχι μακριά από τον νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της συνόδου.
Η απόφαση που εκδόθηκε από το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε μια μη κυβερνητική οργάνωση, υπογραμμίζει ότι οι νοτιοαφρικανικές αρχές "οφείλουν να εμποδίσουν τον πρόεδρο Όμαρ ελ-Μπασίρ να αναχωρήσει από τη χώρα έως ότου ληφθεί μια απόφαση απ' αυτό το δικαστήριο".
Η υπόθεση επρόκειτο να εξετασθεί επειγόντως σήμερα το απόγευμα.
Το ΔΠΔ έχει εκδώσει σε βάρος του ελ-Μπασίρ δύο εντάλματα, το 2009 και το 2010, σχετικά με το Νταρφούρ, μια δυτική περιφέρεια που από το 2003 μαστίζεται από τη βία. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση αυτή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος ελ-Μπασίρ, 71 ετών, πήρε την εξουσία έπειτα από ένα πραξικόπημα το 1989 και επανεξελέγη τον Απρίλιο με 94% των ψήφων για μια νέα πενταετή θητεία. Από το 2009 έχει περιορίσει σημαντικά τα ταξίδια του στο εξωτερικό, προτιμώντας τις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.