Η ρύπανση… αγαπάει την πιτυρίδα

Είναι μια κατάσταση που προκαλεί ένα αίσθημα ντροπής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, ωστόσο οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση πιτυρίδας σε κάποιους ανθρώπους σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιους άλλους είναι ελάχιστα κατανοητοί.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αποκαλύπτεται ότι η ποιότητα του αέρα γύρω μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση αυτή.

Οι επιστήμονες που μελετούν τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν αυτήν την κατάσταση στο δέρμα, βρήκαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της πιτυρίδας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κρανία εκείνων που υποφέρουν από πιτυρίδα δέχονται συνεχή «επίθεση» από οξέα τα οποία τροποποιούνται χημικά από υψηλά αντιδραστικά μόρια από το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον ερεθισμό της επιδερμίδας, η οποία προκαλεί απολέπιση και την εμφάνιση της πιτυρίδας.

Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν, ότι οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση της πιτυρίδας είναι πιο περίπλοκες απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές στο παγκόσμιο συνέδριο δερματολογίας που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ, όσοι ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας εμφανίζουν επιδεινωμένα ποσοστά πιτυρίδας, σε σχέση με αυτούς που ζουν σε λιγότερο μολυσμένες περιοχές. Επιπλέον, βρήκαν ότι όσοι έχουν πιτυρίδα έχουν υψηλότερα επίπεδα ενός βιοδείκτη οξειδωτικού στρες στο κρανίο τους.