Τεστ αίματος ανιχνεύει κάθε γνωστό ιό σε ένα δείγμα

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα απλό τεστ, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει κάθε γνωστό ανθρώπινο ιό σε μια σταγόνα αίματος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιβεβαιώσει παρούσες και παρελθοντικές ιογενείς λοιμώξεις, ακόμη κι αν αυτές συνέβησαν πολλά χρόνια πριν.

Το τεστ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, βασίζεται στην ταχεία και ταυτόχρονη ανίχνευση εκατοντάδων διαφορετικών αντισωμάτων που παράγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, όταν εισβάλλουν σε αυτό ιοί -από τη γρίπη και τον έρπητα, μέχρι τον ιό HIV και τον ιό του Έμπολα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τεστ αυτό –που ονομάζεται VirScan- μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα δείγμα αίματος, κάτι που θα βελτίωνε ριζικά την επιτήρηση ασθενειών σε μεγάλους πληθυσμούς, ενώ θα επέτρεπε στους ειδικούς να κοιτάζουν πίσω το ιατρικό ιστορικό μεμονωμένων ασθενών, σε ό,τι αφορά προηγούμενες ιογενείς λοιμώξεις.

«Αναπτύξαμε μια μεθοδολογία εξέτασης, η οποία κοιτάζει πίσω στο χρόνο τον ορό του αίματος των ανθρώπων και μπορεί να 'δει' τι έχουν βιώσει» εξήγησε ο Stephen Elledge από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. «Αντί να ελέγχουμε κάθε έναν ιό ξεχωριστά τη φορά, μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα για περισσότερους. Κάτι σαν το one-stop shopping» σχολίασε ο ίδιος.

Το VirScan «σαρώνει» το αίμα για αντισώματα έναντι οποιουδήποτε από τα 206 είδη ιών, που είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Πολλά από τα αντισώματα αυτά παράγονται για χρόνια μετά τη μόλυνση του ατόμου και εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη ροή του αίματος, ακόμη κι αν ο ιός ο ίδιος έχει εξαλειφθεί από το σώμα.

Αυτό σημαίνει, ότι το τεστ μπορεί να εντοπίσει, όχι μόνο τα αντισώματα έναντι κάποιου ιού που το ανοσοποιητικό σύστημα «μάχεται» ενεργά, αλλά και αυτά που εξακολουθούν να υπάρχουν δεκαετίες μετά την αρχική μόλυνση. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να παρέχει μια ακριβή ιστορία του ιατρικού ιστορικού του ατόμου, λένε οι επιστήμονες.