Το σενάριο μίας ελληνικής χρεοκοπίας συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά μεταξύ ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που προετοιμάζουν το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας κατέληξαν την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα σε τρία πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.
Το λιγότερο πιθανό σενάριο, κατά τους ίδιους, είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα. Το δεύτερο σενάριο είναι μία περαιτέρω παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ενώ το τρίτο σενάριο είναι η ελληνική χρεοκοπία.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών εγκαίρως για να εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν το τέλος του μήνα. “Θα απαιτούσε μέσα σε λίγες μέρες πρόοδο που δεν έχει καταστεί εφικτή εδώ και εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και αρκετών κρατών-μελών ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική”, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος στη συνάντηση της Μπρατισλάβα ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί εγκαίρως μία συμφωνία, όμως άλλοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως ακόμα κι αν μία συμφωνία επιτευχθεί εγκαίρως και εγκριθεί στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων πριν τις 30 Ιουνίου, αφού χρειάζεται χρόνος για να ολοληρωθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Έτσι, το δεύτερο σενάριο είναι η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν και τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να παραμείνουν διαθέσιμα για την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα αυτά θα χάνονταν οριστικά και θα έπρεπε να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το διάστημα για το οποίο θα μπορούσε να παραταθεί το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι από μερικές εβδομάδες έως ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.
Όμως το σενάριο που συζητήθηκε για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο ήταν αυτό της χρεοκοπίας, καθώς μέχρι τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε συζητείτο ούτε καν σε τέτοιες συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.
Πάντως, η συζήτηση έγινε σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς το σενάριο μίας χώρας που χρεοκοπεί εντός της νομισματικής ένωσης θα ήταν άνευ προηγουμένου. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένα τέτοιο σενάριο θα περιελάμβανε σχεδόν σίγουρα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, καθώς και εισαγωγή IOUs (παράλληλου νομίσματος) ως εναλλακτικό μέσο πληρωμών.