Το εγκεφαλικό επεισόδιο “γερνά” τον εγκέφαλο κατά 8 χρόνια

Το εγκεφαλικό επεισόδιο “γερνά” τον εγκέφαλο κατά 8 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 4.900 ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών. Επρόκειτο για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μνήμης και της σκέψης σε βάθος χρόνου, από μια πολυκεντρική εθνική μελέτη για ηλικιωμένους και δεδομένα από τη βάση Medicare. Τελικά, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα άτομα που αρχικά δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή άλλου γνωστικού προβλήματος αλλά υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο εντός των 12 ετών της πρώτης μελέτης και είχαν υποβληθεί σε γνωστικό τεστ το 1998.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες κατά την χρονική περίοδο 1998-2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μνήμη και η ικανότητα σκέψης σε ασθενείς που είχαν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε τόσο πολύ, σαν να είχαν προστεθεί σχεδόν οκτώ χρόνια στην ηλικία τους.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή του ατόμου.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το μέγεθος  της γνωστικής γήρανσης που επιφέρει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και ως εκ τούτου επισημαίνει την αξία της πρόληψης εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ντέμπορα Λεβίν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές υγείας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, την αποφυγή του καπνίσματος, τον έλεγχο του σακχάρου και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία.