Σε εμπειρία τουλάχιστον δυσάρεστη εξελίχθηκε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η πενταετία συμμετοχής στα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα. Μάλιστα η φράση που τη χαρακτηρίζει είναι "ποτέ ξανά" και μάλιστα, θεωρείται ότι τα χειρότερα έρχονται.
Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρεται στην εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, αλλά και το μέλλον αυτής της συμμετοχής, το Ταμείο έχει δανείσει στην Αθήνα τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε πιστωτή, αφού έχει συνεισφέρει περί το 1/3 των 240 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου.
Αυτό που κάνει είναι να κάθεται άβολα στη θέση του επιβάτη στο όχημα της ελληνικής διάσωσης. Ουσιαστικά, η Ουάσινγκτον ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος. Τώρα η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ, κατά τα πρότυπα της Ζιμπάμπουε και της Αργεντινής, καθώς η Αθήνα ανέβαλε την καταβολή των 300 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως η πληρωμή θα γίνει σε μια δόση στα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Οι επικριτές του ΔΝΤ λένε πως όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν βλάψει την αξιοπιστία του, καθώς έχει εμπλακεί στην πολιτική, ενώ θα έπρεπε να επιμένει στη διαγραφή χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ο Ousmene Mandeng , πρώην μέλος του ΔΝΤ και τώρα σύμβουλος οικονομικών, αναφέρει: "Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ δεν είναι κατ' ανάγκην ευθυγραμμισμένο με αυτά της ΕΕ και της ΕΚΤ".