“Φοιτητές «φαντάσματα» στις Αρχιτεκτονικές Σχολές”

Φοιτητές «φαντάσματα» στις Αρχιτεκτονικές Σχολές τιτλοφορείται το βίντεο μετεγγραφέντων φοιτητών των δυο σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μετά την απόφαση του ΣτΕ έμειναν μετέωροι.

Θυμίζουμε ότι ο αριθμός των φοιτητών προς μετεγγραφή είναι 173, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα, και με την εφαρμογή της ρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Παιδεία, για ποσόστωση  15% επί του συνολικού αριθμού εισαχθέντων, αρκετοί εξ αυτών δεν θα καταφέρουν να φοιτήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Υπουργείο Παιδείας πιθανόν, γνωρίζοντας πως δεν θα ικανοποιηθεί το σύνολο των  φοιτητών αναφέρει μεταξύ των άλλων σε ρύθμισή του  ότι θα ληφθεί μέριμνα  ώστε:

αα) να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτισή τους στις Σχολές επιτυχίας τους,

ββ) να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης Σχολής στον τόπο που επιθυμούν, στην οποία θα μπορούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου η ΑΣΠΕ

Θυμίζουμε ότι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της αποφάσεως του ΣτΕ και η έκδοση της αποφάσεως αναμένεται να εκδοθεί αρχές Οκτωβρίου τ. έτους, θεωρείται δε βεβαία η ευδοκίμηση της αγωγής της ΑΣΠΕ.

Η ΑΣΠΕ θεωρεί πως εσπευσμένα και ατεκμηρίωτα ο απερχόμενος στις 30/6/2015 σημερινός Πρόεδρος του ΣτΕ είχε χορηγήσει προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως των Υπουργικών αποφάσεων και ως εκ τούτου ήταν βέβαιο ότι θα εχορηγείτο αναστολή και θα ακυρώνοντο οι αποφάσεις αυτές, όπως και έγινε.

Επίσης θεωρεί δίκαιο το αίτημα των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που δεν μετεγγράφησαν εξαιτίας της παραπάνω αποφάσεως του ΣτΕ και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων καλεί τον Υπουργό Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα νομοθετικά το ζήτημα των μετεγγραφών των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) και των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και να θεωρηθούν ως αυτοδικαίως εγγραφέντες οι φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση μετεγγραφής στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Το βίντεο των φοιτητών