Κυβέρνηση Κάμερον: Εσωκομματικός πόλεμος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ

 Την Κυριακή, πενήντα βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσαν έτοιμοι να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ,  αν εκείνος δεν επιτύχει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αντιδρώντας, ο Ντέιβιντ Κάμερον απαίτησε από τους υπουργούς του – που δημιούργησαν την πολιτική ομάδα "Συντηρητικοί για τη Βρετανία" (CfB) – ή να ταχθούν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα, αλλιώς να παραιτηθούν – θέση που χαρακτηρίστηκε. "άκριτη στροφή" από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Γερμανία πως οι υπουργοί πρέπει να ακολουθήσουν τη γραμμή του, η οποία συνίσταται στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ προτού υποβληθεί το ερώτημα για την έξοδο ή την παραμονή στην ένωση των 28, στον βρετανικό λαό έως το τέλος του 2017.

"Αν θέλετε να αποτελείτε μέρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να υποστηρίξετε την ιδέα ότι έχουμε δεσμευθεί σε μία διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει του δημοψηφίσματος και ότι θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα", υπογράμμισε. 

Αν και τάσσεται εκ των προτέρων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον έχει εντούτοις επανειλημμένα πει πως δεν αποκλείει "τίποτα", αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις τις οποίες επιθυμεί, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να προτείνει ένα "Brexit".

Όμως για πολλούς συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, το παιχνίδι είναι στημένο και ο Κάμερον θα συνηγορήσει ό,τι κι αν συμβεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.