Να επισκεφτεί την Ελλάδα και να εκφωνήσει μια «Ομιλία Ελπίδας» στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη της επιλογής της καλεί την Άνγκελα Μέρκελ ο Γιάννης Βαρουφάκης με νέο του άρθρο στην ιστοσελίδα Project Syndicate. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητά από την καγκελάριο να ακολουθήσει το παράδειγμα της ιστορικής ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς, ο οποίος το 1946 απευθύνθηκε στον γερμανικό λαό από τη Στουτγάρδη συμβολίζοντας έτσι την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη μεταπολεμική Γερμανία.
Στο άρθρο του με τον τίτλο «Speech of Hope» («Ομιλία Ελπίδας»), ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε μια απόφαση, που όπως λέει, «έδωσε σε ένα έθνος τη δυνατότητα να φανταστεί την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και να επιστρέψει στην κανονικότητα».
«Σήμερα, είναι η χώρα μου που είναι εγκλωβισμένη σε αυτές τις συνθήκες και που έχει ανάγκη από ελπίδα. Οι ηθικολογικές αντιρρήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα αφθονούν, στερώντας από τους ανθρώπους της τη δυνατότητα επίτευξης της αναγέννησής τους. Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που έχει γονατίσει, λόγω της πιο ισχυρής δόσης λιτότητας που αναγκάστηκε ποτέ μια χώρα να υπομείνει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά για ελάφρυνση του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και δεν υπάρχει "Ομιλία Ελπίδας" για αυτούς τους ανθρώπους», υποστηρίζει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Και συμπληρώνει:
«Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια σειρά προτάσεων για βαθιές μεταρρυθμίσεις, για τη διαχείριση του χρέους και ένα επενδυτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όμως, αν η Ελλάδα εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με επιτυχία, οι πολίτες της χρειάζονται ένα συστατικό που λείπει: η ελπίδα. Μια "Ομιλία Ελπίδας" για την Ελλάδα θα κάνει τώρα όλη τη διαφορά - όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους πιστωτές μας, καθώς η αναγέννησή μας θα τερματίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας».
Ο κ. Βαρουφάκης προτείνει και το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια τέτοια ομιλία. «Μια "Ομιλία Ελπίδας" για την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι τεχνική. Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή πορείας, μια αλλαγή από την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος υπό τον όρο περαιτέρω δόσεων τιμωρητικής λιτότητας, όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια».
«Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την ηγέτιδας της Γερμανίας σε μια ελληνική πόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.