Ο καρκίνος μεγαλύτερος δολοφόνος των ανδρών ακόμη και από τα καρδιακά

Ο καρκίνος “ξεπέρασε” τις καρδιακές παθήσεις ως ο μεγαλύτερος δολοφόνος των ανδρών, αλλά οι καρδιοπάθειες εξακολουθούν να είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Για πρώτη φορά από τα μέσα του 20ου αιώνα, ο καρκίνος πέρασε πρώτος στην λίστα με τις κύριες αιτίες θανάτου, αφήνοντας πίσω του...τις καρδιοπάθειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό θανάτων από καρκίνο είναι στο 29%, ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το 28% και φαίνεται ότι έχουν μειωθεί κατά 40% από το 1960.

Στους άνδρες, το 32% των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο και το 29% σε καρδιαγγειακές νόσους. Αντίθετα το ποσοστό θνησιμότητας των γυναικών από καρδιαγγειακές νόσους, βρίσκεται στο 28% και από καρκίνο στο 27%.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι περιλαμβάνουν την στεφανιαία καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την υψηλή αρτηριακή πίεση, ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος του συστήματος και άλλες αγγειακές παθήσεις.

Ο Δρ. Αδάμ Τιμίς, από την Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας NIHR των Καρδιαγγειακών στο Barts του Λονδίνου, περιέγραψε την πτώση του ποσοστού θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους ως "μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημόσιας υγείας κατά τα τελευταία 50 χρόνια."

«Αν η εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού ,γίνει και για την προστασία των νεαρών γυναικών από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, πολλές περισσότερες ζωές θα μπορούν να σωθούν στο μέλλον», προσέθεσε.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, έδειξε ότι σχεδόν 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με κάποια μορφή της στεφανιαίας νόσου το 2012. Περίπου μισό εκατομμύριο είχε καρδιακή ανεπάρκεια και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν με μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και η χορήγηση φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που έχει αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.