Γ. Βαρουφάκης: Υπάρχει διαπραγμάτευση αλλά ΦΠΑ 23% δε λειτουργεί

 «Υπάρχει διαπραγμάτευση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όταν, προσερχόμενος το πρωί στο υπουργείο, ρωτήθηκε εάν υπάρχει ρήξη με τους δανειστές.  Σύμφωνα με τον υπουργό, το μόνο εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας είναι η διαφωνία σχετικά με το ΦΠΑ, το θέμα της μείωσης του χρέους αλλά και για τους μισθούς και τις συντάξεις.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος. Το αν θα υπάρξει λύση άφορα το αν θα συντονιστούν μεταξύ τους οι θεσμοί» συμπλήρωσε εξηγώντας ότι «λύση είναι το χρέος να γίνει βιώσιμο και η ιδέα του Grexit να γίνει όσο μακρινή όσο το Italexit».

Όπως είπε, μάλιστα, «το μόνο που χρειάζεται είναι μια συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.».

Μιλώντας στo ραδιοσταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα έχει βρεθεί λύση πριν από τα τέλη του μήνα και σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το 23% ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί. «Δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία να παράξει 1,8 -2 δισ. ευρώ από αύξηση φορολογίας όπως το ρεύμα στο 23%» είπε χαρακτηριστικά ενώ για τον ΦΠΑ στα νησιά επέμεινε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ερωτηθείς για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Ωστόσο, μιλώντας χθες στο γαλλικό Canal+,συνέδεσε την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο με τη στάση των πιστωτών της χώρας και τους κάλεσε να είναι λογικοί. «Η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό έχει καταφέρει να πληρώνει τους δανειστές της. Αυτό αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος γνωρίζει και πέτυχε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να πληρώνει συντάξεις και μισθούς εξακολουθώντας να πληρώνει τα χρέη της. Εναπόκειται τώρα στους πιστωτές μας να είναι λογικοί και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να ξαναβρεί την ανάπτυξη και επιτέλους να μπορέσουμε να διαγράψουμε την ελληνική κρίση από την ιστορία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.