Παρέμβαση εισαγγελέων αν παραχαραχθεί απόφαση το ΣτΕ ζητούν φιλόλογοι

Επιστολή με θέμα «Ρόλος σύστασης Επιτροπής Διορισμών: Συντεχνιακές μεθοδεύσεις ή αποδοχή της απόφασης ΣτΕ; « απέστειλαν προς τους κκ Μπαλτά, Κουράκη και Χασάπη οι επιτυχόντες φιλόλογοι του ΑΣΕΠ 2008 με την οποία επισημαίνουν ότι μετά την ανασύσταση της επιτροπής ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποφασίσει η Επιτροπή για το μέλλον τους, δίχως να λάβει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, όπως υποχρεούται, και να αμφισβητήσει την έννοια της Δικαιοσύνης στο όνομα συντεχνιακών συμφερόντων, τύπου αναγνώριση αποκλειστικά της προϋπηρεσίας (χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ) για τους επόμενους διορισμούς, η οποία κρίθηκε ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική σύμφωνα με την παμψηφεί απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (527/2015). 

Οι επιτυχόντες φιλόλογοι του ΑΣΕΠ 2008 αναρωτιούνται «Τι συντεχνιακές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η επιτροπή για το θέμα των διορισμών, αφού είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής. Για τα άλλα ζητήματα που δεν υπάρχει δικαστική τελεσίδικη απόφαση, υπάρχει λογική να συγκληθεί για να δώσει λύσεις. Όμως για ένα ζήτημα που έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη γιατί συγκαλείται;» 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 

Στο Υπουργείο Παιδείας συστάθηκε επιτροπή που θα εξετάσει τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 29/5/2015 και η επόμενη αναμένεται στις 4/6/2015. Παρόλο που οι επιτυχόντες φιλόλογοι του ΑΣΕΠ του 2008 ζητήσαμε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, σε αίτημα με Αρ. Πρωτ. 77735/ΓΔ5/15-5-2015, στο όνομα της Δημοκρατίας, της Ισονομίας και της Ισότητας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή, δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό το αίτημά μας και δεν υπάρχει εκπροσώπηση των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του προηγούμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, του οποίου οι λίστες με τα αποτελέσματα είναι ακόμη σε ισχύ. 

Εντύπωση προκαλεί η αλλαγή της σύστασης της επιτροπής. Στην πρώτη συνέλευση η επιτροπή αποτελούνταν από διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, πολιτικά πρόσωπα και αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του αιρετού Δημήτρη Μπράτη η σύνθεση άλλαξε «η ομάδα που εξετάζει τους διορισμούς ανασυγκροτήθηκε, με απόφαση του Γ.Γ. και δεν συμμετέχουν, πλέον, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου». Ελλοχεύει, λοιπόν, ο κίνδυνος να αποφασίσει η Επιτροπή για το μέλλον μας, δίχως να λάβει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, όπως υποχρεούται, και να αμφισβητήσει την έννοια της Δικαιοσύνης στο όνομα συντεχνιακών συμφερόντων, τύπου αναγνώριση αποκλειστικά της προϋπηρεσίας (χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ) για τους επόμενους διορισμούς, η οποία κρίθηκε ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική σύμφωνα με την παμψηφεί απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (527/2015). Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε χθεσινή δήλωσή του αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι: “η νέα κυβέρνηση έχει έρθει για να «ανατρέψει τα κατεστημένα»”, που ειδικά στο χώρο της Παιδείας έχουν παγιωθεί από συντεχνιακές πολιτικές τις οποίες αναχαιτίζει η ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ.

Αναρωτιόμαστε:

• Τι συντεχνιακές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η επιτροπή για το θέμα των διορισμών, αφού είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής. Για τα άλλα ζητήματα που δεν υπάρχει δικαστική τελεσίδικη απόφαση, υπάρχει λογική να συγκληθεί για να δώσει λύσεις. Όμως για ένα ζήτημα που έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη γιατί συγκαλείται;

• Ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει και η ίδια η επιτροπή και το Υπουργείο. Η παραβίαση της απόφασης ΣτΕ θα είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και την Αξιοκρατία.

• Η γραμματεία της ολομέλειας του ΣτΕ καθώς και οι εισαγγελείς οφείλουν να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση παραχάραξης της απόφασης του ΣτΕ (527/2015). 

Με εκτίμηση

Οι επιτυχόντες Φιλόλογοι ΑΣΕΠ 2008