Ένα τραπέζι για συγγενείς. Όχι εξ αίματος αλλά εκ... δαρβινικής καταγωγής! Αμερικανοί επιστήμονες λοιπόν ανακάλυψαν ότι και οι στενοί συγγενείς του ανθρώπου, οι χιμπατζήδες, προτιμούν το μαγειρεμένο φαγητό, όπως εμείς. Και μάλιστα έχουν και τις νοητικές ικανότητες να μαγειρέψουν.
Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, έκαναν πειράματα και ανακάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να αντιλαμβάνονται τον μετασχηματισμό του άψητου φαγητού σε μαγειρεμένο και ακόμη μπορούν να αποθηκεύσουν και να μεταφέρουν φαγητό με στόχο να το μαγειρέψουν, βάζοντάς το πάνω από τη φωτιά.
Να σημειωθεί ότι αν και εμείς θεωρούμε δεδομένη τη διαδικασία του μαγειρέματος, δεν ήταν πάντα έτσι. Χρειάστηκε πολλές γενιές το ανθρώπινο είδος για να αντιληφθεί ότι χάρη στη φωτιά και στη θερμότητα, μια ακατέργαστη τροφή μετατρέπεται σε κάτι πιο εύγεστο και ευκολοχώνευτο.
Μάλιστα, το μαγειρεμένο φαγητό υπήρξε πραγματική επανάσταση, που άλλαξε την ιστορία του ανθρώπινο είδους, αφού ήταν όχι μόνον ορόσημο της επινοητικότητας μας αλλά μας προστάτεψε από ασθένειες και μολύνσεις και έδωσε τεράστια ώθηση στη νοητική ανάπτυξη των ανθρώπων αφού είχαν έτοιμες και καλύτερα απορροφήσιμες βιταμίνες από την τροφή.
Οι επιστήμονες απεφάνθησαν ότι πέρα από τον έλεγχο της φωτιάς (άναμμα-διατήρηση-σβήσιμο), που είναι μια καθαρά ανθρώπινη ικανότητα, οι χιμπατζήδες διαθέτουν όλες τις υπόλοιπες δεξιότητες και ενοράσεις για να κατανοήσουν το μαγείρεμα - και τελικά ίσως για να μαγειρέψουν.
Σε ένα εντυπωσιακό πείραμα, οι επιστήμονες έδωσαν στους χιμπατζήδες μια συσκευή μαγειρέματος και πατάτες, για να δουν αν θα έσπευδαν να τις φάνε αμέσως (όπως συνήθως κάνουν τα ζώα) ή αν θα προτιμούσαν να περιμένουν, έως ότου αυτές ψηθούν. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, οι χιμπατζήδες, όταν πήραν τις άψητες πατάτες, προτίμησαν να τις βάλουν για μαγείρεμα, περιμένοντας να ψηθούν. Περίπου οι μισοί χιμπατζήδες έδειξαν προτίμηση στο μαγείρεμα, ενώ οι άλλοι μισοί βιάστηκαν να φάνε τις ωμές πατάτες.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι, όταν οι επιστήμονες έδωσαν ωμές πατάτες και ξύλα στους χιμπατζήδες, οι τελευταίοι έβαλαν στη συσκευή μαγειρέματος μόνο τις πατάτες, καταλαβαίνοντας ότι τα ξύλα δεν μπορούν να μαγειρευτούν. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν ότι, όταν οι ερευνητές έδωσαν ωμές πατάτες στους χιμπατζήδες, αλλά σε κάποια απόσταση από τη συσκευή του μαγειρέματος, οι τελευταίοι πήραν τις πατάτες και τις πήγαν εκεί που βρισκόταν η συσκευή, προφανώς με πρόθεση να τις μαγειρέψουν.