Ο Αριστείδης Μπαλτάς για τα τέσσερα ξενόγλωσσα τμήματα των ΑΕΙ

Απάντηση για τα τέσσερα ξενόγλωσσα τμήματα των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Δημοκριτείου έδωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς μετά από ερώτηση που δέχθηκε από βουλευτές της ΝΔ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Ο υπουργός γνωστοποιεί ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν προέβη στην έκδοση των προβλεπόμενων εκ του νόμου προεδρικών διαταγμάτων για την υλοποίηση της διάταξης για τη λειτουργία των τεσσάρων τμημάτων μολονότι θα έπρεπε.

 

Ο Αριστείδης Μπαλτάς τονίζει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι το ζήτημα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών είναι μεγάλο και σημαντικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την Αθμια, Βθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση», το οποίο καλείται κυρίως να επιληφθεί άμεσων προβλημάτων.

 

Όπως έχει γράψει το news.gr με την παρ.2 του άρθρου 73 του ν.4316 δίνονταν η δυνατότητα ίδρυσης τμημάτων πρώτου κύκλου σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόγραμμα σπουδών, όπου η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω σε ξένη γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονταν αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους − μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονταν για φοίτηση θα συμμετείχαν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών.

 

Τα τμήματα που ιδρύονταν ήταν τα ακόλουθα:

 

1.       Πανεπιστήμιο Αιγαίο: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε (Χίο)

2.       Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε (Ρόδο)

3.       Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε

4.       Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο : Τμήμα Ελληνικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ των άλλων στην απάντησή του ότι η ενεργοποίηση της διάταξης και η κατ’ ουσίαν οργάνωση της λειτουργίας των προαναφερόμενων τμημάτων προϋποθέτει την έκδοση των προβλεπόμενων στην παρ.6 του άρθρου 7 του ν.4009/2011 ΠΔ με πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών μετά από γνώμη της ΑΔΙΠ και των οικείων ακαδημαϊκών οργάνων που διατυπώνεται ύστερα από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας.

Όπως προειπώθηκε η ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν προέβη στην έκδοση των προβλεπόμενων εκ του νόμου προεδρικών διαταγμάτων ώστε να υλοποιηθεί η διάταξη για τη λειτουργία των τμημάτων.

Καλόγηρος Βασίλειος