Η Ονδούρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και τις αποκατέστησε με την Κίνα

Η Ονδούρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και τις αποκατέστησε με την Κίνα

Οι κινέζικες αρχές προσπαθούν να απομονώσουν διπλωματική την Ταϊβάν από το 2016

Η Κίνα και η Ονδούρα αποκατέστησαν σήμερα τις διπλωματικές τους σχέσεις, ένα πισωγύρισμα για την Ταϊβάν, η οποία χάνει ακόμη έναν σύμμαχο και καταγγέλλει «τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό» του Πεκίνου.

Η Τεγκουσιγκάλπα ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι διέκοψε τους δεσμούς της με την Ταϊπέι, την οποία πλέον αναγνωρίζουν μόλις 13 χώρες παγκοσμίως.

«Η Κίνα και η Ονδούρα αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις», έγραψε στο Twitter ο Χούα Τσούνγινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ανάρτησή της συνόδευε μια φωτογραφία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ να σφίγγει το χέρι του ομολόγου του της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί ότι το νησί της Ταϊβάν, με 23 εκατ. κατοίκους, ανήκει στο έδαφός της και θέλει να ανακτήσει τον έλεγχό της.

«Αυταπάτες»

Στο όνομα της αρχής «μία Κίνα», το Πεκίνο δεν επιτρέπει σε ξένες χώρες να έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αν και το νησί έχει συνάψει διεθνείς σχέσεις με άλλους τρόπους.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας, ο Ρέινα επεσήμανε ότι «έπειτα από εντολή» της προέδρου της χώρας Σιομάρα Κάστρο «ενημέρωσε την Ταϊβάν για την απόφαση να διακοπούν οι διπλωματικές μας σχέσεις».

«Η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνωρίζει την ύπαρξη μίας μόνο Κίνας στον κόσμο και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κινεζικού εδάφους», σημείωνε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι από το Σάββατο η κυβέρνηση της Ονδούρας δεν έχει καμία επίσημη σχέση ή επαφή με την Ταϊβάν.

Απαντώντας ο Ταϊβανέζος υπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Γου κατηγόρησε σήμερα την Ονδούρα ότι «έχει αυταπάτες» σχετικά με τις υποσχέσεις της Κίνας να της προσφέρει οικονομική βοήθεια.

«Η Κίνα δεν σταμάτησε να προσπαθεί να προσελκύσει την Ονδούρα με οικονομικά κίνητρα», κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ταϊπέι.

«Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Ονδούρας εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαναγκασμών και των εκφοβισμών της Κίνας», δήλωσε η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- γουέν.

«Η Κίνα περιορίζει τη θέση της Ταϊβάν στη διεθνή σκηνή εδώ και καιρό, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με μονομερή τρόπο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι συχνά η Κίνα δίνει υποσχέσεις με αντάλλαγμα τη διπλωματική αναγνώριση, τις οποίες τελικά δεν τηρεί.

«Ενθαρρύνουμε έντονα όλες τις χώρες να επεκτείνουν τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν και να εξακολουθήσουν να στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας, της σωστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της προσήλωσης στο κράτος δικαίου», επεσήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βατικανό και Αϊτή

Οι κινέζικες αρχές προσπαθούν να απομονώσουν διπλωματικά την Ταϊβάν από το 2016 και την εκλογή στην προεδρία της Τσάι, που προέρχεται από το κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει αποσπάσει από την Ταϊπέι αρκετούς συμμάχους της από τη Λατινική Αμερική, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία και η Νικαράγουα.

Μεταξύ των χωρών που διατηρούν ακόμη διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν είναι το Βατικανό, το Εσουατίνι, η Παραγουάρη, οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού και η Αϊτή, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα είχε αναφερθεί στις 15 Μαρτίου «στις τεράστιες ανάγκες» της Ονδούρας και στην άρνηση της Ταϊβάν να αυξήσει τη βοήθειά της για να δικαιολογήσει την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το Πεκίνο.

Η πρόσφατα εκλεγμένη Κάστρο είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας να αναγνωρίσει την Κίνα.