Πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη μίας συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ασκήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία), σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επισήμως δε βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, που θα πραγματοποιηθούν στη Δρέσδη την Πέμπτη και την Παρασκευή, τα προβλήματα χρηματοδότησης και χρέους της χώρας μας είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου.
“Θα περίμενα οι Αμερικανοί να πιέσουν τους Ευρωπαίους στη Δρέσδη για την Ελλάδα”, δήλωσε ο αξιωματούχος. “Οι Αμερικανοί προβάλλουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μία λύση, ότι δεν μπορούμε πραγματικά να θέσουμε την Ευρωζώνη και την Ευρώπη σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας”.
Οι “γεωπολιτικοί κίνδυνοι” που επικαλούνται οι Αμερικανοί, όπως επισημαίνει το Reuters, αφορούν στην πιθανότητα να απευθυνθεί η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία.
“Αν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν προς τη Ρωσία και η Μόσχα εμπλεκόταν περισσότερο, θα μπορούσαν να αποκτήσουν υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο ΝΑΤΟ και μέσα στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές απέναντι στη Ρωσία”, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πάντως πως κατά την εκτίμησή του ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγάλος, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια η Ρωσία.
Ένας άλλος γεωπολιτικός κίνδυνος που βλέπουν οι Αμερικανοί αφορά στις εξτρεμιστικές οργανώσεις που ενδεχομένως αναπτύσσονται στην Ελλάδα, εμπνευσμένες από τη Μέση Ανατολή. “Το περιφερειακό περιβάλλον, το πρόσφορο έδαφος για εξτρεμισμό, η Ελλάδα έχει μια κάποια παράδοση στον εξτρεμισμό... επομένως νομίζω πως αυτή είναι μία σκέψη που κάνουν οι Αμερικανοί”, επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τις συνέπειες μίας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους είναι κατανοητές, η υποχώρηση στις ελληνικές απαιτήσεις για περισσότερα χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις θα ήταν εξίσου επιβλαβής. “Αν η Ελλάδα διασωθεί άνευ όρων, μετά από όλα όσα έχει κάνει, έχοντας αγνοήσει όλες τις πιθανές δεσμεύσεις της και χωρίς να τιμά καμία υποχρέωσή της, και αυτό θα είχε μία πολύ θεμελιώδη επίδραση στο μέλλον και στη λειτουργία της Ευρωζώνης”, σημείωσε. “Αν αυτό γίνει αποδεκτό, δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει”.